MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Mileltvekili Ulaş Karasu, saman fiyatlarındaki artışın çiftçiyi mağdur ettiğini, bu konuda çiftçilere destek verilmesini talep etti.

Saman fiyatlarının tabiri cazise ateş pahası olduğunu aktaran Karasu, “Geçtiğimiz bir kaç ay önce samanın kilogram fiyatı 35 kuruştu. Hasat dönemine girilen bu günlerde samanın kilogram fiyatı 1 TL’ye dayandı. Saman fiyatı ne oldu da şaha kalktı. Ne oldu da saman altın gibi prim yaptı” dedi.

Saman fiyatının 3 kat artmasındaki sebebin yetkililerce izah edilmesi gerektiğinin altını çizen Karasu, “Besicilikle uğraşan ve borç içinde yüzen insanlar samanın kilogram fiyatını 1 TL’den nasıl alsında hayvanlarına yedirsin. Yakında çiftçiler hayvanlarına yedirecek samanı alamayacak duruma gelecek Fiyatların yüksek olması sebebi ile hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar saman alıpda hayvanlarını besleyemez. Saman piyasasında yaşanan belirsizlik nedeni ile de saman fiyatının yükselmesi de söz konusu. Saman fiyatlarındaki dalgalanma emin olun süt, yogurt ve peynir üretimini de olumsuz etkileyecek. İnsanlar bu ürünleri daha pahalı alarak tüketmek zorunda kalacak. Desteklenmeyen, borç yükü altında ezilen çiftçi her geçen gün üretimden uzaklaştırılıyor. Şu an harman dönemi. Çiftçi bu dönemde saman bulamazsa 2 ay sonra hiç bulamayacak ve hayvanlarını kestirmek zorunda kalacak’’ ifadelerini kullandı.