MEHMET TIRPAN

Kış aylarına yaklaşılmasının ve maske kullanımının azalması nedeniyle grip salgınında da artışların yaşandığı öğrenildi. Salgından dolayı tedirgin olan vatandaşlar önümüzdeki günlerde yapılmaya başlanacak olan grip aşılarının ücretsiz olmasını talep etti.

Konuyla ilgili bilgiler veren 37. Bölge Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, Grip aşısı ile ilgili bilgiler vererek grip aşısının salgın sürecinde önemli olduğuna değindi.

Grip mevsiminin yeni yeni başladığını aktaran Başkan Eren, “Önümüzdeki haftadan itibaren grip aşısı yaptırmak isteyen vatandaşlar Aile hekimleri ile görüşerek grip aşısını reçete ettirebilirler. Sağlık Bakanlığının sisteminde reçeteler oluşturuldu. Reçetelere istinaden hastalarımız eczanelerimize gelmeye başladılar. Bizlerde sistemden bakıp kişiye özel gelen aşıları depolardan getirtiyoruz” dedi.

Mevsimsel geçişle birlikte grip hastalarının sayısının arttığını, korona virüs aşısının yanı sıra grip aşısının da yaptırılması gerektiğini söyleyen Başkan Eren, “Grip aşısı sizi korona virüse karşı değil influenza virüslerine karşı korur. Korona virüs bağışıklık sistemi zayıf hastalarda daha yıkıcı etkilere sahip olduğu için gribal enfeksiyonlardan korunmanın önemi büyüktür. Şuanda Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu kişilere yönelik grip aşıları sisteme girildi. Raporlu hastalar Aile hekimlerine reçetelerini yazdırmak kaydı ile gelip aşılarını eczanelerden alabiliyorlar. Grip aşısı ücretleri henüz belli değil. Grip aşılarının Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumunun belirlemiş olduğu kurallar doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumunun Medula sisteminde ödemesi bulunuyor. Grip aşısının covide karşı koruyuculuğu yok. Grip aşısının sadece gripten koruyuculuğu var. Grip aşısını vatandaşların yaptırmasında bir sakınca yok. Aşının da şimdiye kadar bilinmiş çok ciddi bir yan etkisi yok” ifadelerini kullandı.