MEHMET TIRPAN

İlimizde kış mevsiminin yavaş yavaş yüzünü göstermeye başlamasının ardından araç sahipleri kışa hazırlık telaşı sardı. Sivas Dört Eylül Sanayinde kışlık bakım servislerinde de yoğunluk artmaya başladı. Yapılacak hazırlıklara ilişkin araç sahiplerine uyarılarda bulunan Siwax’ın işletmecisi Uğur Özdal, sürücülerin kış aylarında mağduriyet yaşamaması için araçlarının bakımlarını yaptırmalarını istedi. Arıza ve eksiklikleri ücretsiz olarak tespit ettiklerini ve müşterilerinin talepleri doğrultusunda eksiklikleri giderdiklerini aktaran Özdal, “Özellikte Sivas’ta kış ayları oldukça sert geçiyor. Araçların kışlık bakımlarının yaptırılması aslında hayati önem taşıyor. Aynı zamanda yapılan bakım araç sahiplerini ekonomik noktada da olumlu etkiliyor” dedi.

İşletmelerine gelen araçlara ücretsiz check-up yaptıklarını ve araçta bulunan arıza veya tehlike arz edecek hataların belirlenmesinin ardından gerekli işlemlerin yapılmasına başlandığını söyleyen Özdal, “Sivas’ta sert geçen kış mevsiminin araç sahiplerinin sorumluluklarını bir kat daha artırıyor. Bu nedenle araçlarının kışlık bakımlarını zamanında yaptırmaları gerekiyor. Siwax olarak müşterilerimize arızaların veya eksikliklerin belirlenmesi noktasında ücretsiz kontrol sağlıyoruz. İşinde uzman olan teknik ekibimizle müşterilerimize daha iyi hizmet verebilmek için çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sürücülere kışlık bakım yaptırmanın yararları hakkında bilgiler veren Özdal, “Lastik diş derinlikleri ve lastik havalarının kontrolü buzlu ve kaygan olan yollarda aracın kontrolünü kolaylaştırır. Cam suyu ve sileceklerin kontrolü uygun görüş sağlar. Aydınlatma ve ampullerin kontrolü kolaylıkla görebilmemizi ve görünürlüğümüzün artmasını sağlar. Araçta bulundurulması gerekli malzemelerin kontrolü, yolda kalındığı durumlarda doğabilecek tehlikelerin önlenmesine yardımcı olur. Aracın sabah geç çalışmasını önler. Motorun performansını artırır. Yakıt tüketimini azaltır. Bütün bu nedenlerden dolayı doğabilecek daha büyük zararların meydana gelmesini önler. Kışın araçları çalıştırdıktan sonra beklemekte fayda var” şeklinde konuştu.

KIŞLIK BAKIM YÜKSEK MALİYETLİ DEĞİL

Kış şartlarında araçların verimli kullanılabilmesi için fren ve debriyaj balatalarının kontrol edilmesi ve lastik havalarının iyi ayarlanması gerektiğine de işaret eden Siwax teknik ekiplerinden Muhammed Enes Ağpolat isei motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yüksek maliyet getirmediğine dikkati çekti.

Kışlık bakım masrafından kaçınmanın daha büyük sorunlara yol açacağının altını çizen Ağpolat, "Kışlık bakımın masrafından kaçınmak, güvenli sürüşü engeller, yakıt tüketimini ve kaza riskini artırır. Sabahları aracı çalıştırmak güçleşir. Zorlukla çalıştırılsa bile verimli çalışmayacak ve yakıt tüketimi artacaktır. Motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olacak ve aracın ömrü kısalacaktır” dedi.

Ağpolat, "Kışın olan kazaların temelinde buzlanma, yolun durumuna göre önlem almamak ve araçlarımızı kışa hazırlanmamak başta gelmektedir. Bunun için kış lastiği takılmalı, çekici zincir bulundurulmalı, fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, akülere asit, radyatörlere antifriz biran önce konulmalıdır. Balatalar, silecekler, diskler, elektronik aksam, kalorifer-klima sistemi kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kışa hazır hale getirilmelidir" uyarılarını yaptı.