MELDA GENEŞ

Sivas Ulu Caminin yanında bulunan ve Halk arasında Yılancık Evliyası olarak da tanınan Numan Efendi türbesi ilgi bekliyor. Yıllarca Ulu Caminin karşısında bulunan ve Sivaslılarca fazla bilinmeyen Numan Efendi Türbesinde, bilgilendirici yazıların olmaması yetkililerin buraya yeteri kadar ilgi göstermediğini gözler önüne seriyor.

Şeyh Numan Efendi’nin Sivas’ın yerlilerince Yılancık Evliyası olarak tanındığı, bunun sebebinin ise Numan Efendi Sivas’ta dolaştığı bir gün yılanların saldırısına uğradığı ve yılanlar ona zarar vermediği söylenir. Öte yandan yöre halkı tarafından, türbenin yılancık hastalığını iyileştirdiğine inanılmaktadır. Yine rivayetlere göre, Doğu cephesindeki ejderli suluktan akıtılan suyun, Yılanlı Baba tarafından okunduğuna inanılır.

Sivas Müftülüğü yapmış olan ve ilmi ile tanınan Numan efendi halk arasında bilinen Yılancık evliyasının kabrinin içinde ve çevresinde buraya ait bilgilendirici yazıların olmaması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Başta Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün türbe içerisinde ve çevresinde düzenleme yapması için adım atması bekleniyor. Kabirdeki kitabelerin ise Türkçeye çevrilerek halkın bilinçlendirilmesi bekleniyor.