MEHMET TIRPAN

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) projesi kapsamında Sivas’a ayrılan 66 milyonluk ödenekle köylerdeki alt yapı çalışmaları daha da hızlandırıldı. Söz konusu KÖYDES ödeneği ile ilimizdeki susuz veya suyu yetersiz köy ve bağlılarının sağlıklı ve yeterli içme suyuna kavuşturulması, köy yollarının kalite ve standartlarının yükseltilmesi ve küçük ölçekli sulama alt yapısının geliştirilmesi çalışmaları yapılarak kırsal kesimde yaşayan insanlarımızın yaşam standartları yükseltilecek. Yapılacak ekonomik tesislerle de kırsaldaki insanımızın sosyo-ekonomik seviyelerinin artırılmasına katkıda bulunulacak.

Sivas’a gönderilen 66 milyonluk ödeneğin 27 milyon 828 bin 959 TL’si köy yolları için kullanılıyor. Yine bazı köylerde yaşanan su sorununun ortadan kaldırılması için 15 milyon 242 bin 390 TL kullanılacak. Yıl içerisinde harcanacak olan bütçe ile arsenikli ve sağlıksız su tüketmek zorunda kalan köylüler sağlıklı suya kavuşacak. Çalışmalarına hızlı bir şekilde start veren İl Özel İdaresi içme suyu konusunda oldukça hassas davranacak.  Aynı zamanda köylerde yaşanan atıkların bertaraf edilmesine işilkin ayrılan 557 bin 395 TL’lik bütçeyle köylerdeki alt yapı sorununun ortadan kaldırılması planlanıyor. KÖYDES yatırımları içerisinde yer alan sulama projelerine de oldukça önem veriliyor. İlçelerde tarımının daha da artırılması adına sulama projeleri de oldukça önem arz ediyor. Sulanavilir arazilerin müktarını artırmak ve yerli üretime destek vermek amacıyla 1 milyon 916 bin TL’lik KÖYDES’ten bütçe ayrıldı. Ayrılan bütçe ile sulu tarım arazilerinin sayısının artırılması hedefleniyor.

Köy yollarına harcanmak üzere ayrılan bütçe ile 222 proje hayata geçirilecek. Aynı zamanda köylere 184.350 m² parke taşı döşenecek. 99,9 km yolda asfalt sathi kaplama, 231 km yolda asfalt iyileştirme (yama), 43 stabilize bakım onarım, 200 m³ istinat duvarı ve 47 adet menfez yapılacak. Projelerden 55 bin 566 kişi faydalanacak.

Köylerdeki suyun saha sağlıklı hale getirilmesi noktasında 166 adet içme suyu projesi hayata geçirilecek. 45 bin 295 kişi bu projelerden faydalanacak. Planlanan 16 adet tarımsal sulama projesinden 830 çiftçi ailesi faydalanacak.