SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ın tarihi ve kültürel varlıkları arasında bulunan ancak birçok kişinin varlığından dahi habersiz olduğu “Pirkinik Hamamı” kaderine terkedildi.

Bir dönem Sivas Belediyesi’nin konuya el attığı ve restore edileceği söylentileri sonrasında değişen belediye yönetimi ile de bu söz havada kaldı. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde Ermenilerin inşa edildiği rivayet edilen ve yaklaşık 100 yıldan fazla süredir kullanılmayan tarihi hamamın durumu içler acısı. Bir dönem definecilerinde talan ettiği hamam son olarak restore edilmek yerine basında çıkan haberler nedeniyle girişine tuğla örülerek kapatılmıştı.

Sivas Kültür Envanterinde kayıtlı olan ve tescilli eserler arasında yer alan tarihi Pirkinik Hamamı’nın kubbesi yıkılmış kalan kısmı ise çökmek üzere bekliyor. Mahalle de yaşayan vatandaşlar ise; “ Eskiden buraya geldiler baktılar, yapılacak dediler ama kapısını tuğla ile örüp gittiler. Burada çocuklarımız dışarda iken sürekli aklımız onlarda kalıyor. En nihayetinde çocuklar yani ve bu hamam yüzünde de sürekli çocuklarımızın başına birşey gelecek diye korkuyoruz. Sami Aydın zamanında geldiler buraya yapacağız edeceğiz dediler aradan geçen zamanda hiçbir şey yapılmadı şuanda da Sivas Belediyesi’nin bu tarihi binanın çok umrunda olduğunu sanmıyoruz. Ne de olsa şehir merkezine uzak kıyıda bir mahalle” diyerek tepkilerini dile getirdiler.