Mehmet TIRPAN

Sivas Tarihi Yarı Açık Cezaevi, ORAN Kalkınma Ajansının destekleri ile ‘Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’ kapsamında ‘Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi’ olma yolunda ilerliyor. Tarihi yapının müzeye dönüştürülmesi ile ilgili çevresindeki virane yapıların yıkım işi tamamlandı. Herhangi bir mimari ve tarihi özelliği bulunmayan eklenti binalar yıkıldı. 1902 yılında Sivas Valisi Reşid Akif Paşa tarafından inşa ettirilen, 1961 yılından itibaren Yarı Açık Ceza Evi olarak kullanılan tarihi yapıda restore çalışmaları sürüyor. Restorasyon ve peyzaj çalışmalarını 390 gün içerisinde tamamlanması planlanıyor. Sivas İl Özel İdaresi tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2018 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında teklif edilen Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi Projesi 19 Kasım 2018 tarihli bakanlık oluru ile program kapsamına alınmıştı. 23 Mart 2019'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın katılımlarıyla proje imza töreni yapılmıştı.

MÜZE, ZENGİN İÇERİĞE SAHİP OLACAK

Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesinin içerisinde sergi alanları, müze satış mağazası, yönetim ve kafeterya, yarı açık ceza evi odası, sanayi mektebi odası, minyatür halı ve kilim atölyesi, Sivas tarağı atölyesi, Sivas ağızlığı ve Sivas kalemi atölyesi, Sivas bıçağı atölyesi, geleneksel müzik aletleri yapım atölyesi gibi geleneksel el sanatlarına yönelik uygulama atölyeleri oluşturulacak.

Şehir ve Sanayi Mektebi Müzesi'nin, yaşayan yeni nesil bir müze olacağından, yerli ve yabancı ziyaretçilerin müzeyi gezerken uygulama atölyelerinde geleneksel el sanatı yapma imkânı da yakalayacak. Müzede özellikle genç ve kadın girişimciler için uygulamalı eğitim programları düzenlenecek. Tarihi kent meydanına yürüme mesafesinde olacak projeyle, şehrin turizm potansiyelinin artmasını ve Sivas’ın cazibe merkezi haline gelmesini hedefleniyor.