Mehmet TIRPAN

Sivas Valisi Davut Gül, Vakıflar Genel Müdürlüğünün Sivas’ta yoğun bir çalışması olduğunu söyledi.

Sivas’ta gerçekleştirilen onarım çalışmalarının bir kısmında sona yaklaşıldığını hatırlatan Gül, “ Divriği Ulu Camii, Gök Medrese, Behram Paşa Hanı, meydandaki Buruciye Medresesi, Şifahiye Medresesi’nin bir kısmı ve Taşhan’ın olduğu bölgede çalışmalar var” dedi.

Divriği Ulu Cami’nin restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yapılacağını hatırlatan Gül, “Divriği Ulu Caminin üzeri tamamen kapatılıyor. Restorasyon yapılırken hava şartlarından etkilenmemesi için yapılan bir çalışma. Türkiye'de hatta dünyada ender çalışmalardan biri yapılıyor. Bu eser direk Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle restore ediliyor. Restorasyon yapılırken herhangi bir olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi amacıyla üstü kapatılıyor. Divriği Ulu Cami çalışmalarında biraz sabretmek lazım. Hemen 3-5 ayda netice almak söz konusu değil. Ama süreç başladı. Çalışmalar büyük bir titizlik içerisinde gerçekleştiriliyor. Her ay kurul toplanıyor. Bununla ilgili bilim kurulu var. Her şey en ince ayrıntısına kadar hesaplanıyor. Tahmini olarak da 3-4 yıl içerisinde çalışmaların tamamlanması planlanıyor. Çalışmalar devam ederken de ziyaretçilerin mağdur olmaması için azami gayret gösterilerek ziyaretçilerin gelmesi de sağlanacak. Belli günlerde belli saatlerde ziyaretler yapılabilecek” ifadelerini kullandı.

GÖKMEDRESE RESTORASYONU BU SENE BİTECEK

Gökmedrese de gerçekleşen onarım çalışmalarında sona yaklaşıldığının altını çizen Gül, “Gökmedrese yıllardır onarımı süren bir eserimiz. İnşallah bu sene bitecek. Gökmedrese ile Ulu Cami arasında Selçuk Ortaokulu vardı. Bu iki tarihi yapının birbirini görmesini engelliyordu. Bu okulumuz Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz'ın talimatları ile başka bir yere yapıldı. Şu anda o bina ortadan kalktı. İnşallah ÇEDAŞ'ın trafosu da kalkacak. Ulu Cami ile Gökmedrese arası tamamen açık olacak. Yeşil alan ve altında otopark olacak. Belediyenin ‘Kale Projesi’ bu iki eseri tamamlamış olacak. Gökmedrese ’deki yenileme en geç Eylül ayında sona erecek” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.