MELTEM DUMAN

Doğal taşlardan yapılan tespih, kolye ve bileklikler kadın ve erkeklerin bir hayli ilgisini çekmeye devam ediyor. Şekil vermesi ve dönüştürülmesi uzun zaman alan doğal taşlar insan vücudundaki kötü enerjiyi de alıyor.

Doğal taşlarla ürettiği kadın aksesuarları ve erkek tespihleri ile ilgili bilgiler veren esnaf Ömer Arslan ; “Doğal taşlar milyonlarca yılda oluşuyor ve bunların her birinin kendisine göre enerjileri var, sadece günümüzde değil geçmişte de insanların bu taşlardan şifa beklentileri vardı. Bu taşların Türk kültüründe de yeri var. Özellikle kadınlar renkli doğal taşlara çok fazla ilgi gösteriyor” dedi.

Yaz aylarında kente gelen gurbetçilerinde ilgi odağı olduğu doğal taşların özellikleri hakkında bilgiler veren Arslan; “Doğal sinir sistemine, metabolizmaya, cilt rahatsızlıklarına, kan dolaşımına hatta psikolojiye dahi iyi geliyor ve bu taşların rahatlatıcı özelliği de var. Mesela “zultanit” olarak adlandırdığımız taş Dünya’da iki yerde çıkar ülkemiz de ise Muğla Milas bölgesinden çıkarılıyor. Bu doğal taşın hafızayı güçlendirdiği gerginliğini ve yorgunluğu da aldığına inanılıyor. Yeşil taşlar ise renginden dolayı insana huzur verdiği için bu tarz taşlarda sinir sistemine iyi geldiği biliniyor. Genellikle tespih yapımında kullanılan Akik taşı ise Türk kültüründe çok bilinen ve çok kullanılan bir taştır. Ağrı kesici olarak da bilinen bu taş sinir sistemi ve sindirim sistemine iyi gelmesi nedeniyle sıkça talep ediliyor” ifadelerine yer verdi.