MEHMET TIRPAN

İl Genel Meclisi Kasım ayı toplantılarına katılarak Cumhuriyet Üniversitesi’nin yaptığı ve yapacağı çalışmalar hakkında bilgiler veren Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Cumhuriyet Üniversitesinin şehre yaklaştığını ancak bu seferde şehrin üniversiteden uzaklaştığını söyledi.

Yıllardır Cumhuriyet Üniversitesinin şehirden kopuk olduğuna ilişkin söylentiler olduğunu ancak böyle birşeyin söz konusu olmadığının altını çizen Rektör Alim Yıldız, “Üniversite şehre yaklaşıyor bu seferde şehir üniversiteden uzaklaşıyor. Bu konuyu aşmakta zorluk çekiyoruz. Şimsi ise Üniversite yerleşkesine yapılan 10 bin kişilik Kredi Yurtlar Kurumunun yurtları nedeniyle eleştiriliyoruz” dedi.

10 bin kişilik yurdun Cumhuriyet Üniversitesine bağlı olmadığını bu algının oldukça yanlış olduğunun altını çizen Rektör Alim Yıldız, “10 bin kişilik yurtlar Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı. Sivas’ta yurt yapılması gerçekten ihtiyaçmıydı evet ihtiyaçtı. Bu konuda rektör olarak öğrenci yurtlarına ihtiyacın her zaman olduğunu söyledim. Eleştirilere konu olan 10 bin kişilik yurt Sivas’ın farklı bölgelerine yapılabilirdi. 10 bin kişilik yurdun aynı yere yapılmasının çeşitli sıkıntılar doğuracağını hem ben hemde dönemin Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürü Erdoğan Tunç’da defalarca söyledi. Yani yer seçiminde yanlışlık var. Şehrin farklı bölgelerine 2 bin 500’er kişilik yurtlar yapılsa idi daha iyi olurdu. Bizim 53 bin öğrencimiz var bunların 20 bini Sivaslı. Şuan yurtta kalan öğrenciler var ancak diğer öğrenciler nerde? Şehirdekiler diyorki yurdu Üniversiteye siz çektiniz. Öyle birşey yok. Tamam ekonomik bir sıkıntı var bu herkesi ilgilendiriyor sadece esnafları değil. Bu sıkıntı sadece yurtlardan kaynaklanmıyor. Üniversitede öğrenim gören öğrencilerin ihtiyaçlarını gidermek zorundayız. Biz daha önceden var olan ve vakıf tarafından çalıştırılan yerleri esnafa verdik. Buraları işletenlerde Sivaslılar. Vakıf olarak biz bu konuda geri çekildik. 5 yer vardı 5’ini de verdik. Bunun dışında 2 yer yaptırdık başka da yer yaptırmadık. Kendi çocuğunuzu burdan herhangi bir ile okuması için gönderirken çocuğum nerde kalacak diye düşünmüyormusunuz? Veliler ilk olarak kredi Yurtlar Kurumunu ve Üniversitenin imkanları varsa orayı tercih ediyor. Yani ekonomik durgunluğun Üniversiteye mal edilmesi yanlış. İkinci bir konu 3 yılı aşkın süredir Rektörlük yapıyorum. Şimdiye kadar gelipde hocam bir öğrenciye ben burs vermek istiyorum diyen esnafta görmedim. Esnaflar sürekli eleştiriyor ancak şimdiye kadar ne burs vereni nede yardım yapanı görmedim. Hukuk Fakiltesi binamızın olmadığını defalarca söyledim. Bir hayır sahibi yaptırsın adını verecem dedim. Gelen yok. Eskiden deniliyordu ki Üniversite şehirden uzak bende şimdi diyorum ki şehir Üniversiteden uzak. Biz yaklaştık ama şehirde bize yaklaşsın” ifadelerini kullandı.