MEHMET TIRPAN

11 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de görülen Korana virüs salgının ardından gelen yasaklar bugün son buldu. Çin’de görülen ve tüm Dünyayı etkisini altına alan salgın bugünden itibaren yaşantımızda eskisi kadar etkisi olmayacak. Yasakların kalkması ile birlikte hem piyasada hem de ekonomide hareketliliğe sebep olacak. Özellikle bu zorlu süreçte zarar gören esnaflar yasakların kalkması ile rahat nefes alacak. Yasaklardan sıkılan ve evlerinden çıkamayan vatandaşlar ise eski günlere kavuşmanın mutluluğunu yaşayacak. Kurban Bayramına sayılı günler kala kalkan yasaklar ve kısıtlamalar vatandaşlara çifte bayramı yaşatacak. Hem vatandaşlar hem de esnaflar hayatın normalleşmesine yönelik verilen karardan son derece memnun.

“YASAKLARIN KALKMASI REHAVETE SEBEP OLMASIN”

Normalleşme sürecine girilmesiyle birlikte Sivaslılara çağrıda bulunan Vali Salih Ayhan, Aşılama oranlarının ilimizde iyi bir seviyede olduğunu, vaka sayısındaki düşüş eğiliminde olduğunu ve normalleşme sürecinin vatandaşlarda rehavete sebep olmaması gerektiğini söyledi.

Bugünden itibaren hafta içi ve hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırıldığını ifade eden Ayhan, “Vaka sayısının artmaması ve yasakların geri gelmemesi için maske, mesafe ve hijyen kurallarına riayet etmeliyiz. Salgından tamamı ile kurtulmak için hep birlikte hareket etmeliyiz. Korona virüs sürecini iyi analiz ettik. Bu süreçte ön görüp ön alan bir anlayış içerisinde olduk. Kurumlarımızla birlikte bu süreci iyi yönettik. Yine aynı şekilde tedbiri elden bırakmayacağız. Yaz aylarının gelmesi ve ilimize gelen yerli ve yabancı turistlerin artması ile birlikte vaka sayısında azda olsa artış bekliyoruz ancak bu konuda da gerekli tedbirleri aldık. İnşallah hep birlikte bu süreçten alnımızın akı ile çıkacağız” şeklinde konuştu.

HANGİ YASAKLAR KALKTI?

Bugün itibari ile hafta içi ve hafta sonu ayrımı olmaksızın sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Uzun süredir devam eden şehirlerarası seyahat kısıtlamaları da sona erdi. Lokanta, berber gibi işletmelerde uygulanan kişi sayısına yönelik kısıtlamalar kaldırıldı. Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taş oyunlarının oynandığı iş yerlerindeki mevcut kısıtlamalar sona erdirildi. Yani kahvehanelerde artık çeşitli oyunlar oynanabilecek. Uzun bir süredir mesire alanlarında piknik yapamayan vatandaşlar bugün itibari ile artık pikniklerini kısıtlamasız bir şekilde eski günlerdeki gibi yapabilecek. Düğün ve eğlence  mekanları gece 24:00’e kadar faaliyet gösterebilecek. Düğün ve nişan merasimlerindeki katılımcı kişi sayısı sınırlaması kaldırılacak. Düğünlerde insanlar sosyal mesafesini koruyarak halay ve çeşitli oyunlar oynayabilecek.

KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA SAATİ SONA ERDİ

Yasakların kalkmasının ardından uzun bir süredir ekonomik anlamda sıkıntı yaşayan halk otobüslerindeki yolcu sayısı kısıtlaması da son buldu. Ayrıca faaliyetlerini esnek çalışma saatlerine göre sürdüren kamu kurumları normalleşme ile birlikte faaliyetlerini normal mesai saatlerine göre yürütecek. Vatandaşların kamu kurumlarındaki işleri aksatılmadan yerine getirilecek.

DENETİMLER SÜRECEK

Yeni süreçte kısıtlamaların kalkması ile birlikte denetimler daha da artırılacak. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymayan vatandaşlar ve esnaflar hakkında idari veya adli işlem yapılacak.