MEHMET TIRPAN

Sivas kamuoyunun uzun yıllardır gündeminde olan insan sağlığını tehdit eden ve çevreye yaydığı kötü kokular nedeniyle Sivaslıların şikayetçi olduğu pünzürük deresi İl Genel Meclisi’nde masaya yatırıldı. Fatih Mahallesinin üst kesimlerinden, Öksürük Suyu pınarından başlayarak şehir içerisinde Sivas lisesi, büyük otel arkası, Eski SSK Hastanesi ve Kültür Merkezi önü güzergâhını takip ederek yaklaşık 2 bin 600 metrelik kısmın kapalı bir şekilde geçtiği, TÜDEMDAŞ köprüsünden hemen sonra Kızılırmağa kadar açık şekilde devam eden, Pünzürük Deresi ile ilgili araştırma ve inceleme yapan Çevre ve Sağlık Komisyonu hazırladığı rapor hakkında İl Genel Meclisini bilgilendirdi.

Sürekli kötü kokular yayan Pünzürük Deresi hakkında hazırlanan rapor hakkında bilgiler veren Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Semra Temurbaş Mavibulut, “Pünzürük Deresi memba kısmında kot farkı nedeni ile belediye altyapısına bağlanmayan eski binalardan yaklaşık on farklı noktadan dereye kanalizasyon deşarj oluyor. Bu kısımlarda yol oluşturulamadığından kanalizasyon hattının yapılamadığı ve şehir şebekesine bağlanamadığı tespit edildi” dedi.

Pünzürük deresinin açık kısmı ve kapalı kısmı kıyaslandığında su debisinin göründüğünün ve aşırı dereced kirlilik tespit ettiklerini aktaran Mavibulut, “Bu kirliliğin nedeni dereye kaynağı belirlenemeyen kaçak kanalizasyon bağlantılarının olduğu tahmin ediliyor. Karayolları 16.Bölge Müdürlüğü Akademi kent Sitesi ve Demiryolları bakım işletmeleri arkası ile Sivas Belediyesi Hal işletmeleri arasındaki halk arasında Kütüklü Deresi diye bilinen bir derenin olduğu, bu derenin şehir içinden kapalı olarak geldiği ve Hal işletmesinin arkasında bir noktadan sonra açık şekilde devam ederek Pünzürük Deresinin birleştiği, derenin kapalı bölümünden kaynağı belirlenen ve bir kısmı ise belirlenemeyen kaçak kanalizasyon deşarj kaynaklı atık su akışının olduğu, aynı zamanda ilgili bölgede (T.C.D.D. loko bakım ve Karayollorı) usulsüz su kuyuların olduğu açık kısımlarda ise herhangi bir kanalizasyon bağlantı noktasının tespit edilmediği belirlenmiştir. Söz konusu derenin esas kirlilik yükünün derenin açık bölümlerinden ziyade derenin kapalı bölümlerinde direk dereye ya da dere yatağına bağlı yağmur suyu hattında yapılan ve inceleme sürecinde kaynağı belirlenemeyen kaçak kanalizasyon deşarjından kaynaklandığı düşünülmekte. Kapalı kısımlardaki kanalizasyon deşarj noktalarının tespiti için gerekli olan çalışmanın ve usulsüz su kuyuların tespiti ile kirli su akıntısının tespiti için İl Özel İdaresi, Karayolları, Sivas Belediyesi, DSİ, İl Sağlık Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün ortak çalışmasının yapılması için raporumuzun ilgili kurumlara bildirilmesi uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.