YÜKSEL MENEKŞE

Sivas Valiliği bünyesinde hizmet veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeni ile bir video hazırladı. İl protokolü işaret dili ile engelli vatandaşların gününü kutladı. İşaret dili ile ‘Hayatı paylaşmak için engel yok’ diyen Vali Davut Gül, 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeni ile bir de mesaj yayınladı. Vali Gül mesajında, ‘’Gerek doğuştan ve gerekse yaşamın içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak sonradan, bir takım organların işlevlerini yerine getirememesi sonucunda bazı insanlarımız çeşitli zihinsel veya bedensel engellerle yaşamak zorunda kalabilmektedirler. Elbette ki bu durum insanların kendi rızalarının bir sonucu değildir ve hâlen sağlıklı bir yaşam süren tüm insanlarında yaşamlarını bu şekilde sürdürebilme garantisi yoktur.

Bir ülkenin huzuru, toplumu oluşturan tüm bireylerin mutlu olmaları ile sağlanır. Doğuştan veya daha sonradan çeşitli sebeplere bağlı olarak gerçekleşen engelli olma hali her insanın karşılaşabileceği bir durumdur. Bu nedenle engelli vatandaşların hayatın her alanında kimseye muhtaç olmadan, hayatlarını sürdürebilmeleri en temel insan hakkıdır.

Devlet olarak hedefimiz, engelli vatandaşlarımızın üretimde ve toplumsal hayatta başkalarına muhtaç olmadan yaşamaları için gerekli şartları sağlamak, ayrımcılığa, ötekileştirmeye maruz kalmadan, fırsat eşitliğinden yararlanan, en temel yaşama hakkını kullanabilen kişiler olmaları için desteklemek ve her türlü imkânlardan yararlanmaları gayesidir.

Sosyal devlet olmanın bir gereği olarak Devletimiz engelli vatandaşlarımızın huzur ve refah içinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için “evde bakım ücreti, çalışamayacak durumda olan, iş bulamayan engellilere aylık bağlanması, özel eğitim ihtiyacı olan tüm engelli vatandaşlarımızın özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanması, kendi namına çalışan engellilere ve bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı, kamuda ve özel sektörde iş imkanı” ile engelli gençlere özürlü seçme sınavı yapma hakkı ile pozitif destek sağlamıştır.

Nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan engelli vatandaşlarımızın eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımlarının sağlanması ailelerinin desteklenmesi her yaştaki ve her kesimdeki bireylerin bilinçlendirilmesi için yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının basın yayın organlarının ve toplumun her kesiminin maddi ve manevi yönde katkıda bulunması gerekir.

Ülkemizin en hassas meselelerinden biri olan engelli vatandaşlarımızla ilgili duyarlılığın artmasına vesile olması bu günün engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne katkıda bulunması dileğiyle, her sağlıklı insanında birer engelli adayı olduğu gerçeğinin unutulmaması temennisiyle tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine sağlık, huzur ve mutluluk diliyorum’’ dedi.