Mehmet TIRPAN

Günlerdir konuşulan ücretli poşet uygulaması bugünden itibaren uygulamaya girdi. Vatandaşların oldukça tepki gösterdiği uygulamadan biran evvel vazgeçilmesi bekleniyor. Ücretli poşet uygulaması ile yıllık 30-35 milyar adet poşet kullanımının sadece kişi başı 40 adete düşürülmesi amaçlanıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2018 yılında yayımlanan yönetmelikle 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren ülkemizde halihazırda satış noktalarında ücretsiz verilen plastik alışveriş poşetlerinin tüm satış noktalarında ücretli olarak temin edilmesi yönünde düzenleme yapmıştı. 1 Ocak 2019 (bugün) itibariyle artık plastik poşet uygulamasına geçildi. Sivas merkezde bazı otobüs duraklarına plastik poşet kullanmak isteyenlerin 25 kuruş fazla ödeyeceğine ilişkin bilgilendirici afişler asıldı.

 ÜCRETLİ POŞETLERİN ÜZERİNDE BARKOD OLACAK

Plastik poşetlerin ücretli satışında barkod kullanılması zorunlu hale getirildi. Marketler müşterilerine poşet verirken kasadan poşetin üzerindeki barkodu okutacak ve vatandaşın marketten aldığı fişte poşet parası yer alacak. Ayrıca şarküteri, ekmek unlu mamuller ve manav reyonunda 15 mikronun altındaki incelikte ‘hışır’ denilen plastik poşetlerin ücretsiz kullanımı devam edecek. Diğer plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına ve işletmelere, depo alanı hariç kapalı satış alanının her metrekaresi için 10 lira idari para cezası kesilecek.

BAZI ÜRÜNLER İÇİN İSTİSNA GETİRİLDİ

Bugün geçerli olan uygulamaya hakkında bazı istisnalar getirildi. Marketlerde ekmek, sebze, meyve, peynir, zeytin, hayvansal gıda gibi açıkta satılan gıdaların hijyenini korumak amacıyla kullanılan çift kat kalınlığı 15 mikron ve altında olan, 500x350 milimetreden küçük poşetleri kapsam dışında bırakıldı. Ayrıca tekstil ürünü çok kullanımlık poşetler, kuru temizleme, lostra ve benzeri iş yerleri gibi sadece hizmet verilen fakat ürün satışı gerçekleştirmeyen yerlerde verilen poşetler, kargo poşetleri ile gümrüksüz mağazalarda kullanılan özel poşetleri de tüketiciler ücretsiz olarak temin edebilecek.