SEYİT ÖMER YILDIZ

Sivas’ın yöresel ve geleneksel tatları arasında yer alan pezik turşusu için mahallelerde Sivaslı kadınlar kolları sıvadılar.

Pancarın saplarından yapılan ve halk arasında dal turşusu olarakta bilinen pezik turşusu için pancar hasadının ardından turşu kazanlarıda kurulmaya başladı. Mahallelerde imece usulu bir araya gelen kadın öncelikle pancarın sapları ile yapraklarını birbirinden ayırdıktan sonra saplarını kazanlarda haşıyor, daha sonra haşlanan pezikler turşu kavonozlarına yerleştirilmesinin ardından üzerini az geçeçek şekilde su ekliyorlar. Son olarak ise tuz,limon, sirke ve sarımsakları eklenerek 10-15 gün beklemeye bırakıyor. Geçen sürenin ardından pezik tuşusu tüketilebilir hale geliyor.

Sivas’ta özellikle pezik turşusu perakende sebze meyve halinde de bulunmasına rağmen her yıl kendileri yapmayı tercih ediyorlar.