Sivas’ın geleneksel damak tatları arasında yer alan Pezik (Dal) Turşusunun yapılmasına başlandı.   Suat DUMAN   Sivas'ın yöresel lezzeti olarak ün salan dal turşusu için kadınlar hazırlıklarına başladı. Pezik turşusu olarak da bilinen dal turşusunun yapımının oldukça zahmetli olduğunu belirten vatandaşlar, turşunun tadıldığında çekilen bütün zahmetlere değdiğinin görüleceğini söylüyor. Sanal alemde de satılan dal turşusu diğer illerden de talep görüyor. Dal turşusunu yapma zamanının sonbaharın gelmesiyle başladığını söyleyen Sivaslı kadınlar, evlerinin bahçesinde turşu kurmak için bir araya geliyor. Bahçelerindeki ağaç gölgesinde pancar ayıklayan kadınlar, artık gelenek haline gelmiş pezik turşusunun kendileri için vazgeçilmez bir tat haline geldiğini belirtiyor. Turşuyu hazırlamak için her yıl bu zahmete katlandıklarını söyleyen kadınlar, 4 kasa pancardan 10 kilogramlık 2 bidon turşu çıktığını kaydetti. Pancarın sapıyla yaprağını ayırdıktan sonra iyice yıkayarak haşladıklarını, haşlanan yaprakların normal su içerisinde soğutularak bidona doldurulduğunu anlatan kadınlar, turşunun yapım aşamasını şöyle sıraladı: "Daha sonra pul biber ve sarımsak bir leğende karıştırılarak tuz ilave edilir. Son olarak pancar dallarının bulunduğu bidon bu yapılan karışımla doldurulur ve eksik kalan yeri de suyla tamamlanır. Ağzı kapatılan turşu 1-2 hafta içerisinde yenilecek duruma gelir." Pezik turşusu sofrada olmadığı zaman bir eksiklik hissettiklerini dile getiren kadınlar, ilk olarak annelerinden gördükleri Sivas'a ait bu lezzetin ününün diğer illerde de bilindiğini sözlerine ekledi.