MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Kadın Doğum Hastanesini yıl sonuna teslim alacaklarını söyledi.

Sivaslılara en iyi sağlık hizmeti vermek adına gayret gösterdiklerini ifade eden Rektör Alim Yıldız, “230 yataklı Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi´nin bitmek üzere. Yılsonuna kadar teslim alacağız inşallah. Yapımı biten ve teslim alınması planlanan Kadın Doğum Hastanemiz de 1-2 kişilik odalardan oluşuyor” dedi.

Kadın Doğum Hastanesini açacaklarını ancak eleman noktasında tedirgin olduklarını aktaran Yıldız, “Oraya bizim temizlik görevlisi, hemşire, sekreter vermemiz gerekiyor. Altyapıda yapılacak işler için eleman vermemiz gerekiyor. Bunları çıkardığımızda 200-300 kişiye ihtiyaç var. Fakat üniversitemiz eski bir üniversite olduğu için her yıl 70-80 kişiye yakın emekli olanlar var ve bu emekli olanların yerine bize o kadar sayıda kimse verilmiyor. Ağustos ayında sanıyorum 50´ye yakın emekli vardı. Bize bu sene verilen 13 kişi. Yılsonuna kadar emekli olacak olanlar yine var. Böyle olunca da hizmet kalitesi düşüyor. Bazı şeylere yetişemiyorsunuz. Öbür hastaneye geçtiğimizde bu konuda epey bir sıkıntı çekeceğiz. Güvenliğe de hemşireye de hizmetliye de ihtiyacımız olacak” ifadelerini kullandı.

Üniversitenin mevcut borç durumu hakkında da bilgiler veren Rektör Alim Yıldız, “Borçlanmaya devam ediyoruz. Bütün üniversite hastanelerinde aynı sıkıntı var. Bizimki diğerlerine göre daha iyi konumda diyebiliriz. Bazı üniversitelerin 500 milyon lira borcu olduğundan bahsediliyor. Bizim de şu an 50 milyon lira gibi bir borcumuz var. Fakat bir de devletin ödediği 67 milyon lira borcumuz vardı. 2020 Ocak´tan itibaren biz bu 67 milyon lirayı her ay ödeyeceğiz. Çünkü Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) onu ödemişti. 5 yıl boyunca ödeyerek bitireceğiz. Borçlandırmayı bir yerde durduramıyoruz. Çünkü devletin belirlediği Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatları var. Örneğin devlet; ‘Bu ameliyatın karşılığı bin liradır´ diyor ama sizin o ameliyatta kullandığınız malzemenin fiyatı 2 bin lirayı geçiyor. ‘Devlet bize bin lira verdi, bu ameliyatı yapamıyoruz´ da diyemiyorsunuz. Çünkü üniversite hastanesi 3´üncü  basamak bir hastane. Şehrimizden hiçbir hastanın başka yere gitmesini istemiyoruz. Bunun için uğraşıyoruz. Buradan kaynaklanan zarar var. Yoksa hasta sayımızda belirgin bir artış var. Yine aylık fatura miktarımız oldukça yükseldi. 14 milyon liralık fatura kesiyoruz. Göreve geldiğimde 6 milyon lira civarındaydı ama bu SUT fiyatlarında bir artış yapılmadığı için üniversite hastanelerindeki borçlanma devam ediyor” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.