Sümeyra DENİZ

Sivas İl Özel İdaresi ve Sivas Belediyesi tarafından 6.’sı düzenlenen Sivas Kitap Günleri kapsamında, TRT’nin sevilen dizilerinden ‘Payitaht Abdulhamid’ oyuncuları Bahadır Yenişehirlioğlu ve Ali Nur Türkoğlu, Buruciye Medresesi’nde Pazar günü bir söyleşi düzenledi. 29 yıl ceza avukatlığı yaptıktan sonra, avukatlığı bırakarak kitap yazmaya başlayan ve daha sonradan oyunculuk kariyerinin başladığını ifade eden  Bahadır Yenişehirlioğlu; “Küresel sömürü topuyla, tüfeğiyle girmiyor artık ülkelere. Başka değerlerle; Edebiyatla, Sanatla, Filmle giriyor ve insanları daha çabuk değiştirip dönüştürüyor. Küresel sömürü, ilgi odağında bulunan ülkelerdeki değerleri, kutsalları yok etmeye çalışıyor ve sadece kendi kutsalını getirip dayatıyor. Bunu mümkün kılabilmek için de var olan kutsalı yok etmeye çalışıyor” dedi.

Türkiye’de yeni başlayan sinema ve sanat projeleri, çok önemli yaraları tedavi edeceğine dikkat çeken Yenişehirlioğlu, “Bizim de içinde bulunduğumuz dizi olan ‘Payitaht’ dizisi de bu çabanın neticesidir. Yöneticilerimiz de kendi tarihimizi insanımıza biz anlatalım, başkasının anlattıklarıyla yetinmeyelim noktasına geldiler ve bu tür projeler ortaya çıkmaya başladı. Bizlere yıllarca ‘Kızıl Sultan’ diye tanıttıkları, gelmiş geçmiş en önemli devlet adamlarından biri olan Abdulhamid Han’ı, Kızıl Sultan olarak anlattıkları bu topluma, bunun gerçek kimliğinin ne olduğunu anlatma imkânını ele geçirdiğimiz için, bizler de sabahlara kadar çalışmayı göze alıyoruz. Birlik ve beraberliğimizi sağlamanın yolu, kültürümüzü tanımaktan geçiyor. Biliyoruz ki bunu başardığımız zaman da kimse bizi yıkamayacak. Türkiye’de genel olarak şimdiye kadar sanatçılar kendi öz değerlerine hakaret eden insanlardı. Biz Ali Bey’le böyle düşünmüyoruz. Fabrika ayarları bozuk oyuncularız bizler” dedi.

Söyleşide konuşan ve aynı zamanda 15 Temmuz gazisi olan Ali Nur Türkoğlu, “ Biz, okuma oranı maalesef düşük bir toplumuz. Halbuki Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim ‘oku’ emri ile başlıyor. Türkiye’de sanat, kendi kadim değerlerinden beslenmeyi bir kusur gibi görmüş. Halbuki yerel olmadan evrensel olunmuyor. Biz bile bile bir kültür erozyonundan geçirildik. Bunları aşarak kendi öz değerlerimize dönmemiz gerekiyor. Tarihi diziler bize yeninden öz güven kazandırır. Payitaht, Diriliş ve yeni başlayan Direniş Karatay ile Fatih projeleri ile bunu başarmamızın önü açılıyor. Dizilerden tarih öğrenilmez elbette bunu da söyleyeyim. Ama en azından insanlarımızın merak etmelerini sağlayarak, onları araştırmaya teşvik eder, kütüphanelere götürür ve işte bu kitap fuarlarında buluşmamıza vesile olur. Ben sizlere tekrardan çok teşekkür ediyorum. Ama bizi dinlemeye geldiğiniz için değil, Kitap fuarına geldiğiniz için” diyerek kitapların ve okumanın önemine burgu yaptı.

Söyleşinin ardından Bahadır Yenişehirlioğlu ve Ali Nur Türkoğlu sevenleri ile fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi.