HÜSNE AKKAYA

Sivas'ta 18 yaşındaki lise öğrencisi Türkiye'nin ilk yerli  milli piyade tüfeği (MPT-76)'ya rakip olacak bir silah geliştirdi.

Susturucu takılmışçasına sesi çıkmayan sarsılmayan ve barut yerine manyetik akım ile çalışan silahı yapan Atatürk Mesleki Teknik Anadolu lisesi 12 sınıf öğrencisi Mert Turmuş  okulun gözdesi oldu.

Yaklaşık bir yıl boyunca bu silahı yapmak için öğretmenlerinin yardımı ile çalışan küçük mucit Mert şimdi bu silahı daha geliştirip insan yardımı olmadan uzaktan kontrol ile çalıştırmayı hedefliyor.

Silah için özel üretilen mermilerde de  hiç bir şekilde barut bulunmadığını söyleyen 12 sınıf öğrencisi Mert Turmuş  bu silahın hem sesini çıkmadığını hem de sarsılmadığını söyledi.

Bin 200 volt elektrik ile oluşan manyetik akım ile mermiyi hareket ettiren bir mekanizma oluşturduklarını söyleyen Turmuş, bu akımın silah için özel yapılan 9 milimlik mermi çekirdeğini  hareket ettirdiğini belirtti.

Raylı sistemler bölümü alan şefi öğretmen Rıza Kaleli ise öğrencisinin yapıp geliştirdiği silah hakkında bilgi vererek elle kumanda edilen  bu silahı daha geliştirip bir sonraki aşamada  otomatik  kumanda ile kontrol edeceklerini söyledi.

Şuanda otomatik kumandanın tasarımına başladıklarını da sözlerine ekleyen alan şefi Kaleli, “bunu ülkemiz  için yaptık.Son günlerde yaşanan terör olayları bizi bunu yapmaya tetikledi” dedi.