SÜMEYRA DENİZ

Geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelen Depolarda tutularak fiyatı yükseltilen patatesten rant elde etmek isteyen stokçular konusu ile ilgili olarak hal esnafı İrfan Yıldız konuyu değerlendirdi. Yıldız patateslerin depolarda saklanmasının bir zorunluluk olduğunu ifade ederek “ Patateslerin depolarda saklanma olayı 8. Ayın sonunda ve 9. Ayda patatesler Sivas yöresinde sökülür. Sivas’ta soğuk hava depoları olmadığı için bu patatesler sıcağı sıcağına doğru Ürgüp mağaralarına gider bu mağaralar doğal buzdolabı. Burada bu patateslerin üstü hafif toprak ile örtülür muhafaza edilir. Bu mevsimde yani 3. ayın 15’inde ve 4. ayda falan oradan yavaş yavaş işlemeye başlar tohumlar” dedi.

Çiftçinin artık geliştiğini kaydeden Yıldız, “Şimdi işçi artık işi öğrendi patates ekmeyi öğrendi patatesçileri öğrendi hangi patatesten güzel verim alır onu öğrendi çiftçimiz artık akıllı. Ne yapıyor çiftçi 10 ton verim alacağı patatesten 100 ton verim alıyor örneğin potansiyel büyüdü fakat bu ürünü satmak için ise pazarımız yok biz şayet dış ülkelere pazarımızı bulursak depolarda patateslerimiz çürümez ve fazla gelmez” şeklinde konuştu.

Patatesin saklanıp fiyatının yükseltilip satılması olayına karşı böyle bir şey mümkün değil diyen Yıldız, “ Patatesin depolarda saklanıp karaborsaya düşmesi diye bir şey yok nesil eski nesil değil eskiden patates batmanla alınırdı 80 kilo 100 kilo alınırdı ve depolarda patates kalmıyordu ama şimdi ki nesil apartmanlarda yaşıyor fazla alınan patatesler bozuluyor bu yüzden de insanlar kilo kilo almayı tercih ediyor ve stokta i patatesler elde kalıyor ve yeni patatesler çıkıyor hal böyle olunca da eski patatesler elde kalıyor” ifadelerini kullandı.