MELTEM DUMAN
İlimize gurbetçilerin gelmesiyle birlikte pastırmaya talep yoğunlaştı. Eski Türk yiyeceği olan pastırmaya yaz aylarının gelmesiyle birlikte ilgi bir hayli arttı.
35 yıldır üretim yaptıklarını belirten Bilal Gürel, “Orta Asya”daki Türklerin Anadolu’ya getirmiş olduğu pastırma en önemli yiyeceklerden birtanesidir. Bu dönemde de özellikle Sivas’taki nüfus artış sebebiyle pastırmaya taleb çok fazla arttı. Özellikle İstanbul, Ankara veya yurt dışındaki gurbetçilerimiz kilo kilo alarak yaşadıkları şehre dönmeye başladı” dedi.
Pastırmanın kilogramının 160 TL’den satışa sunulduğunu aktaran Gürel, “Yoğun talebe yetişmeye çalışıyoruz. Sılayı rahim yapan gurbetçi hemşerilerimiz şuanda pastırma, sucuk, kavurma gibi ürünleri yaşadıkları şehirlere götürüyorlar. Bu durumda işlerimizde büyük bir artış sağladı. Pandemi dönemiyle birlikte ürünlerimizde yine fiyat artışı yaşandı.Ancak biz bu fiyat artışlarını yansıtmadık. Ama yine de başka şehirlere bakacak olursak Sivas’ta pastırma fiyatı çok çok uygun. Yani müşterilerimiz uygun fiyata Sivas’ta pastırma satın alıyor. Pastırma en güzel sırt, antirikot ve bonfile dediğimiz kısımdan yapılmakta. Bu bölge hayvanın en değerli ve lezzetli yeridir. O sebeple biz kendi firmamız adına bu ürünlerden pastırma üretip müşterilerimize sunuyoruz. Piyasada hayvanın farklı bölgelerinden yapılan ve düşük fiyatlarla satılan pastırma çeşitleride var ancak bizim satışa sunduğumuz pastırma ile hiçbir alakası yok. Ucuz fiyat ile satılan pastırmalar genelde sert ve sinirli etten yapılıyor. Bu sebeple orjinal pastırmaların tercih edilmesi vatandaş açısından önemli” ifadelerini kullandı.