HALİL YAVUZ CANPOLAT

Son günlerde yokluğu ciddi derecede hissedilen para konusu hakkında vatandaşlara gazetemiz muhabirince Para İnsanı değiştirir mi sorusu yöneltildi. Vatandaşlar ise bu soruya ilginç cevaplar verdi.

Son yıllarda para insanı değiştirir mi? sorusunun yanıtını araştırmak üzere yapılan deneyler, refah sahibi insanların daha bencil, merhamet ve empati yoksunu, vurdumduymaz ve tutucu olduğunu ortaya çıkarttığı gibi, zenginden yoksula para transferi beklentisinin de gerçekçi olmadığını gösterdi. Peki, Sivas halkı paranın insanı değiştirdiğine inanıyor mu?

Gerek bizim kültürümüzde gerekse diğer milletlerin kültüründe para kazanma hırsıyla hareket edenlerin insanlara ve doğaya karşı acımasızlık içinde adalet duygusunu kaybettikleri hem halk hikâyelerinde hem de romanlarda anlatıldığı da gözlemlendi.

Film ve dizilere dahi konu olan para insanın hayatının vazgeçemeyeceği en önemli unsurların başında gelmesi üzerine paranın insanları da yozlaştırdığı ortaya çıktı. 

Ünlü Fransız devlet adamı olan Napolyon’un dahi aklından çıkmayan para para para sözü nesilden nesile dile getirilen ve paranın dünyanın yer yerinde öncelik verilen bir araç olduğu artık kaçınılmaz hale geldiği gözlemlendi. Sevgiler, dostluklar, arkadaşlıklar ve hatta son yıllarda evlilikler dahi ne yazık ki para üzerine kurulmuş ve paranın insan üzerindeki tesiri de açık ve net ortaya çıktığı günümüzde net bir şekilde görüldü.

Memleket Sivas Gazetesi olarak, herkesin yakından değer verdiği paranın insan üzerindeki tesirini vatandaşa sorduk. Sivas halkı ise paranın insanı gerçekten değiştirdiğine inandığını belirtti. Paranın gücünün her yerde geçerli olduğunu belirten bazı vatandaşlar, parayla her işlerin rahatlıkla halledilebileceğini, uzağın yakın, zorun ise kolay olabileceğini ifade ettiler.

İnsan ilişkilerinde dahi paranın önemli olduğunu vurgulayan bazı vatandaşlar, paranın asla açamayacağı kapının olmadığının da altını çizdiler.

Para ile saadetin olmadığını belirten ata sözleri olsa da Napolyon’un dediği gibi bu devirde her şey para para para olmuş!

Konuya ilişkin ilk söz verdiğimiz vatandaş “Günümüz toplumunda para insanı değiştiriyor. Normalde para insanı değiştirmemesi lazım. Para bir ihtiyaçtır. Para için hayat olmaz. Biz şuanda para için çalışıyoruz ancak para aslında yaşamamız için gerekli olan bir materyaldir. Günümüzde paraya önem verilmesi kapitalizmdir. Günlük tüketime verilen bir önemdir. Paranın insanın maneviyattan uzaklaştırması doğru değildir. İnsanın maneviyattan uzaklaşması bir nevi Allah’tan uzaklaşması anlamına geliyor” dedi.

Bir diğer vatandaş ise, “Para elbet insanı değiştirir. Bu bir karakter meselesidir. Para insanı olumlu yönde de değiştirir olumsuz yönde de değiştirir. Eğer ki paraya çok önem veriyorsa. Bu olumsuz yönde değiştirir. Eğer paraya önem vermeyip hayır hasenata çok önem verip bu yönde bir harcama yaparsa buda onu olumlu yönde değiştirdiğini gösterir” ifadelerine yer verdi.

Bir başka vatandaş ise bu konu hakkında, “Para elbet insanı zamanla değiştiriyor. Sebebi ise paraya tamah etmiş olan insan her şeyden artık vazgeçiyor. Benim için her şey para diyenler zamanla bakıyorsun ailesini, akrabalarını, dostlarını ve arkadaşlarını kaybeder oluyor. Anlayacağınız kibirlilik ön plana çıkıyor. Buda paraya önem verenlerin ne kadar zavallı bir karaktere dönüştüğünü gözler önüne seriyor” yorumunda bulundu.