MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, şeker pancarı üreticilerinin her yıl olduğu gibi bu yılda mağdur edildiğini söyledi.

Çiftçilerin sorularını TBMM’de gündeme getiren Karasu, “Çiftçilerimiz, Ekim’in 15’i olmasına rağmen tam anlamıyla hala söküme başlayamamıştır. Hem, Sivas’taki hava şartları hem de pancarın çiftçimiz tarafından nakil ve bekleme süresinden dolayı meydana gelen fireler çiftçimizin sırtına yüzde 20’lik bir maliyet yüklemektedir. Bu nedenle yüksek oranda düşülen fire oranlarının azaltılması gerekli.” dedi.

Bostankaya toplama merkezi ve kantarının kapatılmasının büyük bir mağduriyet oluşturduğunu da aktaran Karasu, “Çiftçiler söktükleri şeker pancarını Malatya’ya götürmek zorunda kalıyor. Ulaş’ta üretilen her 100 kilo şeker pancarından 19 kilo şeker alınmakta iken Malatya ilinde üretilen 100 kilo şeker pancarından 12 kilo şeker alınmakta, bu nedenle Ulaş ilçesinde üretilen şeker pancarının verimi de göz önünde alındığında üretim ve kalite saikleri nedeniyle ekstra önlemler alınması gerekmekte. Bu nedenle Bostankaya Pancar Kantarı ve Pancar Toplama Merkezi’nin faaliyetine devam etmesi gerekli. Nakliyat ücreti ve şeker pancarından düşülen file oranları yine çiftçinin belini bükecek. Aksi halde pancar üreticileri bu yılda perişan olacakİşin diğer bir entrasan kısmı ise henüz şeker pancarı alım fiyatları da açıklanmadı. Bazı bölgelerde pancar sökümleri başladı. Çiftçi mahsulü toplama merkezine götürüyor mahsülünü kaç TL’ye sattığını bilmiyor. Iktidar fiyatları açıklamak için neyi beklemektedir? Yaşanan bu mağduriyet bir an önce giderilmeli, pancar toplama merkezi ve kantarı faaliyetlerine Ulaş ilçemizde devam edilmeli” ifadelerini kullandı.