ADNAN HASAN FİŞENK

Geçtiğimiz günlerde pancar üreticilerinin kantar ve fire sıkıntılarını gazetemizde gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, düşülen fire oranlarının azaltılması ve Ulaş’taki pancar toplama merkezinin kapatılmaması noktasında talepde bulundu.

Özellikle bu konuda Sivas’ta oldukça sıkıntı yaşandığını ve pancar üreticilerinin mağdur olduğunu aktaran Karasu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Ulaş’taki Bostankaya Pancar Kantarı ve Pancar Toplama Merkezi’nin faaliyetlerine son verileceği noktasında bilgiler aldıklarını böyle birşeyin söz konusu dahi olamayacağını aktaran Karasu, “Çiftçilerden ürettikleri şeker pancarlarını kendi imkanlarıyla Malatya Şeker Fabrikası’na ulaştırmaları talep edilmiş. Bununla birlikte, kapatılacağı açıklanan pancar toplama merkezine kantar hizmeti için 10 bin metrekare beton saha yapılmış ayrıca toplama merkezi güzergahında 2 kilometrelik yanyol yapımı ve asfaltlama işi yapılmış. Ulaş’ta üretilen her 100 kilo şeker pancarından 19 kilo şeker alınmakta iken Malatya ilinde üretilen 100 kilo şeker pancarından 12 kilo şeker alınmakta, bu nedenle Ulaş ilçesinde üretilen şeker pancarının verimi de göz önünde alındığında üretim ve kalite saikleri nedeniyle ekstra önlemler alınması gerekmekte. Bu nedenle Bostankaya Pancar Kantarı ve Pancar Toplama Merkezi’nin faaliyetine devam etmesi gerekli. Eğer bu işletme kapatılırsa pancar üreticileri perişan olur. Şeker sektörü stratejik bir sektör olduğu için Şeker Pancarı da stratejik bir üründür. Şeker Pancarının Mutlaka korunması ve yaşaması gerekir” ifadelerini kullandı.