ADNAN HASAN FİŞENK

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Şeker Pancarı üretimi yapan çiftçilerin mağdur edildiğini söyledi.

Şeker pancarı üreten çiftçilere kotalar konduğunu ve üretimin sekteye uğradığını aktaran Karasu, “Birçok çiftçi geçimini şeker pancarı ekerek karşılıyor. Sivas’tan çevre illerde bulunan ve özelleştirilen şeker pancarı fabrikalarına kamyon kamyon şeker pancarı götürüyor. Özelleştirilen fabrikalar çiftçilerin getirmiş olduğu pancarlara yüzde 30 fire yazıyor” dedi.

Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı çıktıklarını ancak iktidarın yine de bildiğini yaptığını aktaran Karasu, “Şeker Pancarını yüzde 30’a varan fire oranı ile veren çiftçi parasını da alamıyor. 6 ay verdiği ürünün parasını bekliyor. Sekteye uğrayan çiftçi bu sefer üretim yapmaktan vazgeçiyor şehre gelerek asgari ücretli bir iş bulmaya çalışıyor. Asgari ücretle işe giren çiftçi üretim yapmaktan vazgeçiyor. Tarım aslında ciddi bir kesime istihdam alanı sağlıyor. Dünyanın bütün ülkeleri çiftçiyi destekler ve üretmesi için teşvik eder. Ancak yeterince ülkemizde çiftçiler desteklenmiyor. Köylerde çiftçilik yapan insan sayısı çok azaldı. Sivas’ın 1200 köyünün 300’ü aşkınında kışın yaşayan yok. Köyler bomboş. Yazın il dışındaki hemşerilerimiz yazın köylerine geliyorlar kendilerine bostan yapıyorlar. Kışında tekrar yaşadıkları yerler dönüyorlar. Köylerde doğru düzgün okulda yok. Köyde sağlık ocağı ve okul yoksa vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılanmıyorsa vatandaş nasıl dursun köyünde. Çiftçinin de bu konuda uyanık olması lazım. İktidarını yetkilileri seçim döneminde geliyor çiftçilere şunu vereceğiz bunu vereceğiz diyorlar oy istiyorlar. Çiftçilerde destek veriyor. Adalet ve Kalkınma Partisine en büyük desteği çiftçiler veriyor. Bu desteğe rağmen ne yazıkki çiftçiler yine mağdur oluyor. Çiftçilerin sorunlarını her fırsatta dile getiriyoruz ancak iktidarın bir kulağından giriyor diğerinden çıkıyor. Çünkü iktidar partisinin vatandaş diye bir derdi yok. Uygulamış oldukları tarım politikası durumu açıkça ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.