SEYİT ÖMER YILDIZ

Tarihi Şifaiye Medresesi içinde onlarca yıllık değerli Sivas kilimleri dokuması, desenleri ve kalitesi ile özellikle Sivas’ a gelen yerli ve yabancı turitler tarafından tercih ediliyor.

Şifaiye medresesinde Sivas kilimleri satışı yapan Ebubekir Demirkaya; “ Sivas kilimleri biliyorsunuz çok eski bir tarihi olan ve günümüze kadar gelen çok özel eşyalar. Ancak artık üretimi neredeyse yok diyebiliriz ve bulmak oldukça zor. Bu sebeplede daha çok köylerde kırsalda yaşayan ve iyi bir şekilde muhafaza edilmiş kilimleri bulup almaya çalışıyoruz” dedi.

Kültürümüzün ve bölgemizin önemli yansımalarından biri Sivas kilimleri diyen Demirkaya; “ Sivas kilimleri birde tabi değişik kalitelerde oluyor. Bu nedenle fiyatları oldukça değişiyor. Oldukça yüksek fiyatta olan değerli kilimlerimiz de var ve bunları da iş adamları ya da daha varlıklı insanlar gelip alıyorlar. Birçok sivaslı işadamımız var bu kilimleri alarak evlerinde kullanıyorlar. BU kültür gerçekten başka birşey bizim özümüz,bizim bağlarımız bi kilimlerin ilmekleri arasında” ifadelerini kullandı.

Demirkaya; “ Her kilimde kullanılacak türde olmaya biliyor. Yıpranmış eskimiş sökükleri bulunanlar oluyor onları da cüzdan, çanta ve yelek gibi farklı şekillerde değerleniriyoruz. Bu da insanlarınız ilgisini çekiyor” diyerek açıklamasını sonlandırdı.