Mehmet Tırpan

Ziraat Odası Başkanı Hacı Çetindağ, Üretim olduğu sürece Şeker Fabrikalarının özelleştirilmesine karşı olmadıklarını söyledi.

Şeker Fabrikalarının milli olarak özelleştirilmesine destek verdiklerinin altını çizen Çetindağ; “Şeker fabrikaları daha aktif olacaksa, üretim artacaksa, fabrikalar zarar etmeyecekse ve işçiler mağdur olmayacaksa özelleştirmeye karşı değiliz” dedi.

Şeker Fabrikalarının yabancı firmalara verilmesine karşı olduklarını belirten Çetindağ, “Çiftçi mağdur edilmemeli. Pancar üreticisi desteklemelerden yararlanamıyor. Kayıt dışı araziler ekiliyor. Bu arazilerin kayıt altına alınması lazım. Çiftçiler şeker pancarlarını teslim ederken fabrikalarda çalışan görevliler file oranını çok yüksek belirliyor. Bu durum çiftçileri oldukça mağdur ediyor. Özellikle Malatya Şeker Fabrikasında sıkıntı yaşanıyor. Kotalarla ilgili problemler yaşanıyor. Şeker Fabrikaları milli bir şekilde özelleştirilirse çiftçinin sıkıntısı bir nebze Budaklı köyünde bazı köylülere pancar ekme diyorlarmış. Bu çiftçi ekipman aldı pancar ekmeyecekse ödemesini nasıl yapacaklar” ifadelerini kullandı.

300 koyun projesine de değinen Çetindağ, “Yaylalarımız, meralarımız ve köylerimiz boşaltıldı. 300 koyun projesi ile köylere geri dönüş yapılması sağlanıyor. Köyde kalan insanlara bu destekleme yapılacak. Ağılı olan ancak hayvancılığı bırakmış olan kişilere koyun verilecek. Türkiye’deki bütün müracaatlar alındı ve kriterler değerlendiriliyor” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.