YÜKSEL MENEKŞE

BBP İl Başkanı Uğur Bulut, yaptığı yazılı açıklamada teknikerlerin yüzde 175, mühendislerin ise yüzde 220 olan asgari ücretten fazla olma yüzdelerinin düşürülme çalışmalarını eleştirdi. Bulut yaptığı açıklamada, ‘’Özbelsan A.Ş. de geçtiğimiz dönem Belediye Başkanı Doğan Ürgüp zamanında belirlenen yüzdelik dilimler, önümüzdeki günlerde yapılacak olan ihalede düşürülüyor. Daha önce yapılan ihaleye göre Teknikerler asgari ücretin %175 fazlasını, Mühendisler ise asgari ücretin %220 fazlasını alırlarken, şimdi bu oran Teknikerlerde %90’a, Mühendislerde ise %130’a düşüyor.

Çalışan personeller maaşlarını 01.01.2018 tarihinden itibaren belirlenen yeni oranlarda alacak. Bu durum gerçekleştikten sonra, örneğin bir mühendisin maaşında ortalama 1400 – 1700 TL arası, İşçi olarak çalışanlarda ise ortalama 300 – 500 TL arası düşüş yaşanacak. Önceki şartnameye göre olan Bin 289 personel sayısı, yeni şartnamede Bin 350 kişi olarak görülüyor. Bin 350 Özbelsan çalışanından, az ya da çok tüm çalışanların maaş düşüşünden etkilenmesi bekleniyor. 3’er yıllık dönemler halinde ihaleye çıkılan bu konuda, geçtiğimiz dönemki yayınlanan şartnamede 13 grup halinde ihaleye çıkılırken bu şartname de ise 8 grup olarak ihaleye çıkıldı. Haber ekinde bulunan görsellerde grup sayıları, çalışan sayıları ve oranlar görülebilir.

Gruplarda ise dikkat çeken detaylardan biri ise ‘Makam Şoförünün’ mimar ve mühendis ile eşit tutulması. Ayrıca maaşlardaki bu düşüşün, çalışanların maaşlarının piyasa değeri üzerinde seyir ettiği düşünülerek yapıldığı iddia ediliyor’’ dedi.