MEHMET TIRPAN

Deva Partisi İl Başkanı Serdar İnce, Her geçen gün artan kontrolsüz mülteci ve sığınmacı sorunun insanların sosyal yaşantılarını ve can güvenliklerini tehdit eder hale geldiğini, büyük bir kesimin rahatsızlık duyduğu bu sorunun artık çözülmesi gerektiğini söyledi.

Göç İdaresi Başkanlığı’nın resmi rakamlarına göre Türkiye’de yaşayan Suriyeli sayısının 3 milyon 613 bin 651 kişiye ulaştığının altını çizen Başkan İnce, “Devletimizi idare eden yöneticilerimizin acil olarak bu soruna kalıcı çözümler bulması artık elzemdir. Türkiye hendek ülke rolünden çıkmalıdır. Avrupa’ya geçmeye çalışan göçmenlere müsaade edilmelidir. İllerdeki göçmen artışları aynı zamanda işsizliği de tetikliyor. Kendi halkımızın iş bulamadığı günümüzde göçmenler çok düşük ücretlere çalışıyor” dedi.

Suriyelilerin sürekli geçici kamplardan kent merkezine göç ettiğine dikkat çeken Başkan İnce, “TÜİK’in verilerine göre en çok Suriyeli barındıran şehir 524 bin 948 kişi ile İstanbul oldu. İstanbul’u 448 bin 982 kişi ile Gaziantep ve 435 bin 885 kişi ile Hatay takip etti. Gaziantep'te Suriyelilerin yerli nüfusa oranı yüzde 21.5, Hatay’da ise yüzde 26.3. Yani, Gaziantep'te her 5 kişiden biri, Hatay'da ise 4 kişiden biri Suriyeli. Düşünün bu illerde seçim olsa Suriyeliler bağımsız aday çıkarsalar yönetimi kazanıyorlar. Bu konuda önlem alınmazsa ilerleyen süreçte yerli halkın azınlıkta kaldığı birçok şehrimiz olabilir” ifadelerini kullandı.

“SİVAS’TA DA ARTIŞ VAR”

Türkiye’de olduğu gibi Sivas’ta da göçmen sayısında ciddi artışlar yaşandığının da altını çizen Başkan İnce, TÜİK’in 23 Temmuz 2021 tarihli verilerine göre Sivas’ta 2016 yılında 2 bin olarak tespit edilen Suriyeli sayısının 3 bin 564’e ulaştığını aktardı. Sayının her geçen gün arttığına dikkat çeken Başkan İnce göçmenlerin kendi ülkelerine gönderilmesi için acilen adım atılması gerektiğinin altını çizdi.

AFGANİSTAN’DAN TÜRKİYE’YE VE DİĞER İLLERE DE GÖÇ DALGASI SÜRÜYOR

Suriyeli göçmenlerin yanında ikinci bir sorunun Afganistan’dan başlayan göç dalgası olduğuna dikkat çeken Başkan İnce, “Taliban yönetiminden kaçan genç erkek nüfus, kaçak yollardan ülkemize girmektedir. Şehirlere kontrolsüz olarak giriş yapan Afganlılar çok kolay şekilde metropol şehirlere yerleşmektedir” dedi.

Yaşanan bu göç dalgasının Corona vakalarında da artışa sebep olabileceğinin altını çizen Başkan İnce, “Sağlıklı bir göçmen politikamız olmadığından bu insanlar hakkında sağlıklı veri ve kontrol mekanizmaları çalışmamaktadır. Kaçak yolla ülkemize giriş yapan mülteciler beraberinde büyük sağlık sorunlarını insanımıza aktarmaktadır. Sınır dışı edilme korkusu ile sağlık hizmeti almayan bu insanlar başta corona olmak üzere birçok salgın hastalığı da yaymaktadır. Avrupa birliğinden her sığınmacı için ödenen küçük yardım bedelleri için bu duruma sessiz kalınıyorsa, ileride bu küçük bedeller için büyük bedeller ödemek zorunda kalacağız. Ülkemiz de bir şehirden bir şehre yerleşirken muhtar emniyet, nakil evrakları dilekçelerle uğraşırken, tüm göçmenler Antalya’da Mersin’de İstanbul’da Ankara’da ülkenin her yerine çok kolay ulaşmaktadır” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.