SEYİT ÖMER YILDIZ

Yakın bir geçmişe kadar her evde bulunan ve temizlik için önemli bir gereç olan ot süpürgeler unutulmaya yüz tuttu. Sivas’ta ot süpürge satışı yapan bir kaç yer kalırken günümüzde daha teknolojik olan elektikli süpürgeler ot süpürgeleri unutturdu.

Sebze meyve hali civarında ot süpürge satışı yapan Cemalettin Çakır ot süpürgelere olan ilginin her geçen gün azaldığını söylerek giderek unutulduğunu ifade etti.

Cemalettin Çakır açıklamasında; “ 15 yıldır bu mesleği yapıyorum aslında bu mesleği babam sürdürüyor ancak ot süpürge satışladı azaldı rağbet kalmadı.Eskiden her evde bulunan ve ev kadınlarının temizlikte önemli bir yardımcısı olan bu süpürgeleri günümüzde kullanan neredeyse kalmadı”dedi.

Çakır ; “ Artık ot süpürgeleri genelde ilçelerde ve köylerde ikamet eden vatandaşlarımız tercih ediyorlar. Sivas merkezde ise insanlar apartmanda oturdukları için ve ihtiyaç kavramlarının değişmesi nedeniyle elektrikli süpürgeleri kullanıyorlar.Eskiden düğünlerimizin önemli bir eşyası olan ot süpürgeler hazırlanır süslenir ayna gibi objeler takılarak gelinlerin çeyizlerinde yer alırdı, fakat kullanan olmadığı için gelenklerde değişti ve bunun gibi eşyalarda yok oldu,zaten bu süpürgeleri yapanda kalmadı.Süpürgeleri 20 TL ile 35 TL arasında değişen fiyatlarla da satıyoruz”diyerek sözlerini sonlandırdı.