MELTEM DUMAN

Cem Vakfında Yas-ı matem günü olan Kerbela hadisesi üzüntü ile anılmaya devam ediyor. Muharrem ayı sebebi ile ilimizde bulunan Alevi vatandaşlarımız matem oruçları tutarak ibadetlerini gerçekleştiriyor. Anadolu Bektaş-i geleneğinde önemli yere sahip olan Hz Hüseyin ile aile fertlerinin şehit edildiği muharrem ayında, İslam tarihi açısından bir çok faziletin gerçekleştiğini birçok İslam alimleri de belirtiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı Ünal Karataş, Hz. Hüseyin ve yakınlarının Kerbela’da şehit edilmesi dolayısıyla ilimizde bulunan vatandaşlarımız oruçlarını tutup lokma dağıttığını söyledi.

Muharrem ayının geçmişten günümüze Alevilerin Ehl-i Beyitini anması ve yas-ı olarak ibadette bulundukları aylarımızdan birisi olduğunu aktaran Karataş, “Bu ayda din kardeşlerimiz olan Aleviler, dualarını yapıp lokmalarını dağıtıyor. Muharrem ayının 10.günü İslam tarihinde çeşitli kerametlerin görüldüğü ay olması sebebiyle öneme sahiptir.10 Ekim 680’de Kerbela’da Hz. Hüseyin Efendimizin ve yakınlarının şahadet şerbetini içmesi ile bu ay matem günü ilan ediliyor. Her yıl Muharrem ayında oruç tutarak, yas-ı matemi içerimizde barındırıyoruz. 72 Şühedasıyla birlikte aç, susuz bırakılarak şehit edilen Hz. Hüseyin’i anma günü olarak ibadetimizi gerçekleştiriyoruz. Tabi o gün orada şehit edilmeyen tek erkek çocuğu olarak imam Zeynel Abidin Hz.’leri kaldı. Buda Peygamber Efendimizin soyunun devamı niteliğinde ve kendisi içinde muharrem oruçlarından sonra şükür ‘aşuresi’ dağıtılır. Muharrem ayında bizlerde Cem Vakfı’nda 12 gün boyunca oruç açma lokmaları (iftar yemekleri) veriyoruz. Ve bu iftar yemeklerimizde de tüm hemşerilerimizi davet ediyoruz. Aynı masalarda lokmalarımızı paylaşmaya çağırıyoruz ve 12 gün boyunca da iftar yemeklerimizden sonrada cem ibadetlerimiz gerçekleşiyor. Cem ibadetlerimize de canlarımız gelip katılım gösterebilir” şeklinde konuştu.