Mehmet TIRPAN

Akıncılar İlçesi Altıntepe HES çıkışından sonra Şenbağlar, Akıncılar, Derecik. Yağlıçayır ve Suşehri hattındaki sulama kanallarının onarılmasına ilişkin Tarım ve Orman Komisyonuna havale edilen konu İl Genel Meclisi’nde masaya yatırıldı.

Ferhat Ünsal Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda sulama kanallarının mevcut durumu hakkında yerel parlamentoya bilgi veren Tarım ve Orman Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Mat, Akıncılar İlçesi Altıntepe HES çıkışından sonra Şenbağlar, Akıncılar, Derecik, Yağlıçayır ve Suşehri hattındaki sulama kanallarının incelendiğini söyledi.

Yapılan inceleme sonrasında kanalların ekonomik ömrünü tamamladığını tespit ettiklerini vurgulayan Mat, “Kanallarda yıllardan beri oluşan kırık ve çatlaklar suyun araziye sızmasına neden olmuş, arazi balçık ve sazlık içinde kalmıştır. Böylelikle çiftçilerimiz tarlalarını ekemeyip mağdur olmuşlardır” dedi.

Sulama ile ilgili bölgede problemler yaşandığını vurgulayan Mat, “Komisyonumuz söz konusu sulama kanallarının kapalı basınçlı sulama sistemi yapılması gerektiğine kanaat getirilmiştir. Kanal ekonomik ömrünü doldurmuş. Ortada bir cenaze var bunu hep beraber kaldırmamız lazım. 1986 yılında DSİ tarafından yapılan sulama kanallarını ilçede kurulan sulama birliğine devretmiş ve geliri ile de bakım onarımını sulama birliğinin yapması yönünde karar almıştır. Ancak, birlikte çalışan mevsimlik işçilerin kadro alması sebebi ile birliğin kazancı azalmış ve gideri karşılayamaz hale gelmiştir. Raporumuzun değerlendirilmek üzere İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne gönderilmesi uygun olacaktır” şeklinde konuştu.

“KANALLARIN ALTI DELİNİP SU ALINMIŞ”

Komisyonun hazırladığı rapora ilişkin gündem dışı söz alan İl Genel Meclis Üyesi Ali Yaman ise, “Komisyonun çalıştığı bölge Suşehri, Akıncılar ve Gölova’yı ilgilendirmektedir. Sulama kanalı Akıncılardan Suşehri’ne geçmektedir. Gölova bölgesinde yapılmış olan bir HES santrali var. HES santrali kendi kanalları vasıtasıyla suyu alıyor ve enerji ürettikten sonra tekrar suyu araziye veriyor” dedi.

Fakat Akıncılardan sonra olan kanalların tamamen tahrip olduğuna dikkat çeken Yaman; “Vatandaşların bazıları kanalın altını delmiş su almış, kimisi su deposu oluşturmuş. Bu kanalla ilgili hükümetimizin kapalı sisteme alınması ile ilgili bir projesi var. Su kanalları kapalı sisteme alınacak ama doğada yabani hayvanların içeceği su kalmayacak. Dünyanın dengeleri değişiyor. Kış aylarında yeteri kadar kar yağmıyor. Doğal olarak doğada da su kaynakları tükeniyor. Bizlerde bütün suları kapalı şebeke sistemine alacağız. Yabani hayvanlar su noktasında sıkıntı yaşayacak. Bununla ilgili İl Özel İdaresi’nin, Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü’nün ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün önlemler alması gerekir diye düşünüyorum. Gerekirse doğada küçük göletler oluşturulabilir” ifadelerini kullandı.