HABER MERKEZİ

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Aralık Ayı Olağan Yönetim Kurulu Toplantısı, Vali Salih Ayhan başkanlığında Yozgat Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Oran Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Sivas Valisi Salih Ayhan, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Yozgat Valisi Kadir Çakır, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memnuh Büyükkılıç, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Yozgat İl Genel Meclis Başkanı İskender Nazlı ve Yozgat TSO Başkanı Sinan Çelik katıldı.

Toplantıda ajansın faaliyetleri hakkında bilgi veren ORAN Yönetim Kurulu Başkanı Sivas Valisi Salih Ayhan; ajansın Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinin endüstriyel, sosyal ve kültürel kalkınmasına ivme katmak amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

5 PROJEYE 6.5 MİLYON TL DESTEK SAĞLANACAK

"2019 yılı SOGEP-SOSYAL Gelişim Programı kapsamında Yozgat ilinden 2 proje, Sivas'tan 1 proje, Kayseri'den de 2 projenin destek almaya hak kazandığını ifade eden Vali Salih Ayhan,”

"Yozgat ilinden Çekerek Gençlik Hizmetleri Ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından sunulan 'Çekerek Kültür Ve Spor Dünyası' isimli proje için 1,4 milyon TL, Boğazlıyan Belediyesi tarafından sunulan 'Mutlu Kreş Mutlu Yarın' proje için de 1 milyon TL destek olunacaktır. Sivas ilinden Sivas İl Özel İdaresinin başvuru sahibi olduğu 'Sivas Engelli Aktif Yaşam Merkezi Projesi' için 2.18 milyon TL destek olunacaktır. Kayseri Kansere Karşı Birlikte Derneği (KANKA) tarafından sunulan 'Umudunu Kaybetme Hayata Tutun' projesi için 930 bin TL; Kayseri Birleşik Kafkasya Kültür Eğitim Ve Sosyal Yardımlaşma Derneğinin projesi olan 'Sarıoğlan Ve Pınarbaşı İlçelerinde Kadın Üreticilerin Elinden, Geleneksel Peynir Üretim Tesislerinin Kurulması' projesi için de 990 bin TL destek olunacaktır. Böylece toplam 5 proje için SOGEP kapsamında 6.5 milyon TL destek verilmiş olunacaktır. "dedi.

748 ADET PROJEYE DESTEK VERİLDİ

Ajans tarafından 2010 yılından bugüne kadar 20 mali destek programı, 8 fizibilite, doğrudan faaliyet destek programı, 8 teknik destek programı ve 2 güdümlü proje destek programı yürütüldüğüne dikkat çeken Vali Ayhan, bu programlara toplam 2 bin 704 adet başvuru yapıldığını ve bu kapsamda 748 adet projenin destek almaya hak kazandığını söyledi.

Destek almaya hak kazanan projelerin başvuru sahipleri ile 275,32 Milyon TL yatırım değerinde destek sözleşmesi imzalandığını ifade eden Vali Salih Ayhan, "Ajans tarafından 141,85 Milyon TL'lik destek sözleşmeye bağlanmıştır. Ayrıca, ‘Yozgat Modern Hayvan Hastanesi’ güdümlü projesi sözleşmesi kasım ayında imzalanmış olup bu projeye ajans tarafından 9 milyon TL'lik destek verilecektir. ‘Sivas Kangal Köpeği Üretim, Eğitim ve Satış Merkezi’ güdümlü projesi ile de 5,5 milyon TL destek verilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bakanlık tarafından fizibilite onaylanmış olup ocak ayında sözleşme imza töreni ile proje başlayacaktır. ‘Sivas İnovasyon Merkezi’ güdümlü projesi ile de 4,5 milyon TL destek verilecek olup, bu projenin fizibilite görüşmeleri Bakanlık ile devam etmektedir. Yine güdümlü proje olarak belli bir süredir çalışmaları devam eden ve artık sonuna geldiğimiz ‘Kayseri Verimlilik Koordinasyon Ofisi’ projesinin imzalanması aşamasına geçilecektir. Bu proje için de Ajans tarafından 3 milyon TL civarı bir desteğin verilmesi planlanmaktadır." dedi.

AJANS 230 MİLYON TL MALİ DESTEKTE BULUNUYOR

Vali Ayhan, Cazibe Merkezleri Destekleme Programı kapsamında 'Sivas Kale Projesi' için 10 milyon TL, 'Sanayi Mektebi Şehir ve Kent Müzesi' projesi için de 10 milyon TL destek sağlandığına vurgu yaparak, AB projesi kapsamında 'Sivas İŞGEM' projesi için Ajans öncülüğünde 7,1 milyon Avro destek alındığını ve İŞGEM'in de hizmete açılarak tam dolulukla faaliyetlerini sürdürdüğünü dile getirdi.

Vali Ayhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tüm bu destekler ile ajansımız bölge illerimizin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 230 milyon TL'den fazla bir meblağı destek olarak vermiş olacaktır. 19 Eylül tarihi itibarı ile de 2019 yılı Mali Destek Programı olarak 'Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi' ilan edilmiştir. Programa Kayseri'den 27,  Sivas'tan 27 ve Yozgat'tan 18 başvuru, toplam 72 başvuru alınmıştır. 1-2 ay içinde bu programda destek almaya hak kazanan projelerin de belirlenmesi beklenmektedir."

Vali Salih Ayhan, toplantı sonrasında Yozgat Valisi Kadir Çakır ve Kayseri Valisi Şehmus Günaydın ile yönetim kurulu üyelerine, 'Sivas 1000 Temel Eser' projesi kapsamında hazırlanan 8 yeni kitaptan oluşan seti hediye etti.