MELTEM DUMAN

Tarihin tozlu rafları ile kitapseverleri buluşturan sahaflar, salgının etkisiyle sessiz günlerini yaşamaya devam ediyor. Son günlerde artan online satışlar ise sahafları kara kara düşündürüyor.

İnternet satışları ile yayın evleri olan markaların uygun fiyatlı olduğu için tercih edilmesini eleştiren sahaf  Bekir Yıldız, vatandaşın korsan baskılara yönelmemesi konusunda uyardı. Emek hırsızlığı olarak gördüğü sanal satış yapanların denetlenmesini istediğini belirten Yıldız, sahaflığın öldüğünü, geçinmekte zorluklar yaşadıklarını söyledi.

Sahaf olmak emek, sabır ve gayret işi olduğunu belirten Bekir Yıldız, “Sahaf yalnızca kitap satan değil, aynı zamanda o tarihlere tanıklık edip vatandaşlarla buluşturandır. Maalesef ki unutulmaya yüz tutulan meslek olarak tanımlayacağımız sahaflarda son 2 yıldır işler durdu. Okulların açılması tüm kırtasiye, kitap satıcılarını heyecanlandırsa da sahaflarla ufacık kıpırdama harici hareketlilik gözlenmiyor” dedi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Bekir Yıldız, “Piyasa durgun. İnsanlar geçinemiyorum diyor fakat elimizde yığınlarca baskı kitaplar var. Fakat öğretmen yönlendirmesi, gerekse yeni kitap basımı alma zorunluluğu sahafçı esnafını bitirdi. Yeni basılmış kitabın ikinci elini istiyorlar. Nasıl alıp satalım? Bize gelişleri yüksek oluyor. Kiramızı ödemekte zorlanıyoruz. Okulların açılması şuanlık işlerimize pek etki yapmasa da ileriki günlerde kıpırdama olmasını umut ediyoruz. Sahaflar sadece eski kitap satmıyor, yeni kaynaklarda satıyoruz. Sırf kapak rengi başka diye almayan müşterilerimiz var. Haksız rekabet sahaflığı bitirme noktasına getirdi. Kitap yurdu vs gibi bir çok sosyal medyada satılan kitaplar internet üzeri normal dükkanda satılan kitaplara göre 1 TL ucuz ise vatandaş oradan temin ediyor. Buda doğal olarak bizim işleri baltalıyor” şeklinde konuştu.

Son olarak 20 yıldır sahaflık yapan Bekir Yıldız, denetimlerin artmasını, daha adil şekilde rekabet alanı açılmasını talep ettiklerini, okulların veyahut öğretmenlerin velileri belli kitapçılara yönlendirerek öğrencilerin üzerinden rant sağlanmaması gerektiğinin bu durumda olumsuz etkilendiklerini de sözlerini sonlandırdı.