Hüsne AKKAYA

Fetullahçı Terör Örgütü’nün 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği darbe girişiminin birinci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi, Milli Birlik ve Beraberlik Günü’nde Sivas’ta vatandaşlar demokrasi nöbeti tuttu. Etkinlikler kapsamında ilk olarak Milli Birlik ve Beraberlik Yürüyüşü düzenlendi. Tren garının önünde başlayan yürüyüşte binlerce vatandaş İnönü Bulvarı üzerinde Türk bayrakları yürüdü. Sloganlar atan grup Cumhuriyet Meydanı’na kadar yaptıkları yürüyüşün ardından binlerce kişi, kent meydanına demokrasine nöbetine başlarken, vatandaşlar kurulan dev ekranlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Şehitler Köprüsü’nde yaptığı konuşmayı takip etti.

Sivas Valisi Davut Gül, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip, Belediye Başkanı Sami Aydın, İl Jandarma Komutanı Albay Sinan Şen, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız ve diğer il protokol üyeleri de demokrasi nöbetindeki yerini aldı.

15 TEMMUZ İMAN DOLU, ÇILGIN TÜRKLERİN TANKLARI EZDİĞİ GÜNDÜR

Burada Sivas halkına seslenen Vali Davut Gül, “Bugün 15 Temmuz destanının yıldönümü dolayısıyla bir kez daha bu büyük meydanda sizlerin katılımıyla bir aradayız.  Sizlerle bizleri buluşturan Allah’a hamd olsun. Türkiye’nin en karanlık ve en uzun gecesini aydınlık bir sabaha dönüştürerek, tam bir yıl oldu. Eğer bugün burada yeniden bir araya gelebiliyorsak, bunu 249 kahraman şehidimiz, 2 bin 193 kahraman gazimiz ve büyük Türk milletine borçluyuz. Vatan sizlere minnettardır. 15 Temmuz bu milletin düşmana kıyameti gösterdiği gündür. 15 Temmuz iman dolu, çılgın Türklerin tankları ezdiği gündür. 15 Temmuz bir işgal harekâtına milletin çıplak elleriyle silahları erittiği gündür. 15 Temmuz dünya devletlerine bir millet nasıl olunur? Bir vatan nasıl korunur? Bir devlet nasıl korunur? Bunun en güzel örneğinin verildiği gündür. Korkma diye başlayan İstiklal Marşımızın her satırı o gece tekrar yazıldı” dedi.

“O gece Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla milyonlar millet olarak, bayrağa, devlete, vatana sahip çıkmanın ne olduğunu bir kez daha gösterdi” diyen vali Gül şöyle konuştu: “ Kurtuluş mücadelesinin nasıl yapıldığını bir kez daha gösterdi. 15 Temmuz ihanetin en şiddetli yaşandığı ve destanların en güzel yazıldığı bir gün olarak tarihimizdeki yerini aldı. 15 Temmuz’u sizler destanlaştırdınız. 15 Temmuz’u milletimiz destanlaştırdı. 15 Temmuz’u Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bütün milletimiz destanlaştırdı. Allah bu millete bir daha 15 Temmuz’lar yaşatmasın. Allah bu milletin içerisinden bir daha FETÖ’cüler çıkartmasın. Bu millet 1071’den beridir şehit veriyor ve 1071’den beri her karış toprağı kanlarıyla sulanarak, vatan yapıyor. Sizlere minnettarız. Bu millete hizmetkâr olmaktan şeref duyuyoruz. Gar binasından Cumhuriyet Meydanına tam 1 saatte gelebildik. Hiçbir şehre bu kalabalık, bu 15 Temmuz coşkusu kolay kolay nasip olmaz. Sizlerle duyuyoruz. Tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Büyük milletimize ve şehit yakınlarımıza başsağlığı diliyoruz. Gazilerimize sıhhat ve afiyet diliyoruz” dedi.

 

“KAHRAMANLARI UNUTMAYACAĞIZ”

Belediye Başkanı Sami Aydın ise bu darbe girişiminden ders çıkarılması gerektiğini belirterek, “ Öyleki bu ülkenin suyunu içmiş, bu ülkenin havasını teneffüs etmiş, bu ülkenin okullarında okumuş ve bu ülkenin kimliğini taşıyan insanların bu ülkeye hainlik etmesi bizi en çok üzen olaylarından biridir. Öncelikle bundan ders çıkarmamız lazım. Bizler her dönemlerde hainler ile karşılaşmışız. Bundan sonrada benzeri olayların olabileceğini hiçbir zaman unutmamalıyız. 15 Temmuz’u değerlendirirken elbette kahramanları unutmayacağız, onları hayır ile her zaman yâd edeceğiz. Ömer Halis Demir şehit olacağını bile bile vatanı için, milleti için hainin alnına nasıl kurşunu sıktı ise inanıyorum ki bizlere de öyle bir görev tebliğ edildiğinde aynısını yapacağız. Ben bu milletin gençlerine, kadınlarına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

15 TEMMUZ AYRI BİR DESTAN

 “Biz birçok destan yazmış bir milletiz” diyen başkan Aydın, “ Ama bu destanları genellikle askerimiz yazardı. Bu destanları polisimiz yazardı. Ama sivil halk olarak, kadınlar olarak, çocuklar olarak, yaşlılar olarak 15 Temmuz ayrı bir destan. Bu Türk milletine yakışan bir destan. Ben inanıyorum ki Sivas’taki insanlar hayıflanıyorlar.” Neden biz 15 Temmuz’da İstanbul’da o günkü adı ile boğaz köprüsünde değildik. Neden biz Ankara’da değildik? Neden biz o tankların önüne atlayamadık. Neden biz havadan yağan kurşunların önüne duramadık? Neden biz şehit olamadık?” diyorlardır. Ben buna inanıyorum. Ve Sivaslılar gelecekte de bunu imrenerek anlatacaklardır. Gün geçtikçe bu hain girişim daha da iyi anlaşılacaktır. Geçen yıl 28 gün sabalara kadar nöbet tuttunuz. Ben inanıyorum ki aylarca nöbet tutun deseler gene tutacaksınız. Değerli hemşerilerim sizlerle ne kadar gurur duysak azdır. Sayın cumhurbaşkanımızda değdi gibi bu milletin ferdi olmak, bu millete hizmetkâr olmak şereflerin en büyüğüdür. Ben hepiniz ile gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

konuşmaların ardından Sivas Belediyesi ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 15 Temmuz temalı resim , öykü ve slogan yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Kent meydanında başlatılan demokrasi nöbeti çeşitli etkinliklerle dün gece 00.00'a kadar devam etti.