MEHMET TIRPAN

Sivas'ta 1993 yılında meydana gelen Madımak Olaylarının 28'inci yıl dönümünde, olayda hayatını kaybedenler anısına Vali Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, İl Emniyet Müdürü Kenan Aydoğan, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Mehmet Kul, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Eken ve Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Süleyman Güzel Bilim ve Kültür Merkezi’nde  oluşturulan anı köşesine karanfil bıraktı.

28 yıl önce karanlık ellerin çeşitli provokasyonu ile Sivas’ta gerçekleşen acı olay hakkında açıklamalarda bulunan Vali Salih Ayhan, “Öncelikle bu olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum. 28 yıl önce yaşanan bu olay hepimizi üzmüştür. Bu konuda en büyük mağdurlardan bir tanesi de Sivas ve Sivas halkıdır. Atatürk’ün emin şehir olarak adlandırdığı Sivas’ta bu olayın yaşanması gerçekten üzücü. Ancak bu olay Sivas’a mal edilmemeli. Bu acı ve dert hepimizin acısı ve derdi” dedi.

Sivaslı vatandaşların hiç birinin bu olayı tasnif etmediğinin altını çizen Vali Ayhan, “Cumhuriyetin temellerinin atıldığı birlik ve dirlik yurdu olan Sivas’ımızda 28 yıl önce istenilmeyen bir olay ortaya çıktı. Bu olayda hayatını kaybedenler oldu. Bu olayın hiç şüphesiz en büyük mağduru hayatını kaybeden insanlar ve olayların aileleri. Ama en az onlar kadar mağdur olan bir kesim var ki o da Sivas şehri ve Sivas halkı. Sivas şehrinin, Sivas halkının bu olayla uzaktan yakından alakası yok. Bu acı hem bizim, hem Sivas’ımızın, hem insanlığın ortak acısı. Bu olay bizi ayrıştırmadı, birleştirdi ve bütünleştirdi. İnşallah bu durumda hep devam edecektir. Bu topraklarda karanlık eller her daim kini nefreti ve zulmü ekmeye çalıştılar. 28 yıl öncede Sivas’ı da böyle bir girişimle kullandılar. Ancak o dönemdeki şartlara da bakıldığında karanlık eller çeşitli provokasyonlarla ülkenin farklı yerlerinde saldırılar icra ettiler. Bu olayın en büyük mağduru vefat eden vatandaşlarımız ve onların aileleridir. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanları Cennet olsun. Bizim bu konuda yapmamız gereken birlik ve beraberliğimizi bozmayarak birliğimizi ve beraberliğimizi daha fazla pekiştirerek geleceğe daha aydınlık bakmak olacaktır inşallah. Bu topraklar Pir Sultan Abdalların, Aşık Veysel’in ve Aşık Ruhsati gibi aşıkların memleketi. Sevgiden ve hoşgörüden başka hiçbir şeyin mırıldanılmadığı bir şehir Sivas. Rabbim bu tür acıları milletimize ve devletimize bir daha yaşatmasın.” ifadelerini kullandı.

Cem Vakfı Genel Başkan Vekili Süleyman Güzel ise, “Değerli canlar bundan tam 28 yıl önce 2 Temmuz 1923 tarihinde Sivas’ta yaşanan olay acı bir katliam olarak hafızalarımıza kazınmıştır. Evet canlar bir olalım diyen Pir Sultan Abdal’ın felsefesini benimseyen canların bu şekilde katledilmeleri acı bir olaydır. Bizim İnancımızda kibir ve şiddete yer yoktur. Hiçbir canlı farklılıklarından dolayı yaşamından koparılmalı. Din, dil, mezhep ve ırk ayrımı yapmadan birlik beraberlik, barış ve huzur içerisinde özgürce yaşayabileceğimiz bir toplum  diliyoruz. Sivas, Çorum ve Erzincan Başbağlar’da yaşanan olaylar hep aynıdır. Umut ederiz ki ülkemizin birliği ve bütünlüğü bozulmasın. Sivas’ta hayatını kaybeden canları şükran ve rahmetle anıyorum. Umut ediyoruz ki bu tür olayları bir daha yaşamayalım” şeklinde konuştu.