Mehmet TIRPAN

Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin, Sivas’ta okul müdürleri ile istişare etti. Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen programda konuşan Aktekin, öğretmen yetiştirme ve geliştirme sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Öğretmenlerin bu kapsamda gerçekleştirilen proje ve çalışmalara katılımının çok önemli olduğunu belirterek bu noktada tespit edilen bazı eksikliklere dikkat çeken Doç. Dr. Semih Aktekin: “Ben aynı zamanda bir öğrenci velisiyim ve veli toplantısına da katılıyorum. Algılar bazen gerçeğin önüne geçiyor. Siz istediğiniz kadar bir şey yapın iyi niyetle, kamuoyunda olumsuz bir algı varsa siz ne yaparsanız yapın onu insanlar farklı algılıyorlar” dedi.

Hem meslektaşlarının hem de velilerin arasındaki olumsuz algıları ortadan kaldırmak gerektiğini vurgulayan Aktekin: “Biz temsilcileriniz olarak sizden öğretmen ve velilerin arasındaki olumsuz algıları ortadan kaldırmanızı istiyoruz. Hayatta her meslek gurubunda iş yapacak çocukları yetiştiriyoruz biz. Berber, çırak, taksici, bilim adamı olacak… Biz şunu hissettirmeliyiz. Berber de, taksici de, terzi de en az profesörlük kadar kutsal bir meslektir. Meslekler arasında biz ayrımcılık yapar, çalışkan öğrenciyi öne çıkarıp diğerini dışlarsak bu psikolojik etki, öğrenciye de veliye de yansıyor. Biz, çocuklarımızı iyi birer insan olmaları için yetiştiriyoruz. Türkçe dersinde kitap okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz, matematik dersinde sayılarla düşünme, problem çözme becerisi kazandırmaya çalışıyoruz, İngilizce dersinde iletişim kurabilecek şekilde İngilizce öğretmeye, Din Kültürü dersinde dinin, imanın, ahlakın gereği olan şeyleri öğretmeye çalışıyoruz. Öğrenci bunları iyi öğrenirse sınavda da başarılı olur. Ama esas olan sınav değil dini gerçekten öğrenmek, gerçekten müzikle ilgilenmek, edebiyattan zevk almak. Bunu öğretmenlerimize, velilerimize hissettirmemiz lazım. Veli toplantısında bazen görüyorum, illerin ilçelerin sınav sonuçlarıyla övünüyor herkes. Doğru, bu bir gösterge, övünülecek bir şey ama tek kriterimiz değil. Sınavda başarısız olan, üniversiteyi kazanamayan çocuklarımız bizim evladımız değil mi? Onları biz ıskartaya mı çıkardık. Allah katında hepsi eşit ve bize emanet… Dolayısıyla biz her çocuğumuzu iyi insan olarak yetiştirmekten sorumluyuz. Biz sınav hazırlama merkezi değiliz. Kimse kusura bakmasın. Zaten bakın, üniversiteye giriş sınavı da değişti. Sözel ve sayısal düşünme becerisi güçlü olan her sınavda başarılı olur. İyi kitap okuyan, okuduğunu anlayan, 4 işlemle, matematikle arası iyi olan her sınavda başarılı olur. Dolayısıyla bunları velilere hissettirmemiz lazım. Bunları da velilere hissettirecek olan sizsiniz. Bir algı değişikliğine ihtiyacımız var. Okullarımızı, rahat, huzur dolu ortamlara çevirmemiz lazım. Bu da sizin liderlik vasfınız, sabrınız, emeğinizle doğru orantılı. İnşallah bunu bekliyor, bunu rica ediyoruz. Ben şunu gördüm, yazarak, merkezden talimatla, emrederek, bağırıp çağırarak hiçbir şey düzelmiyor. Alttan gelecek her şey, içeriden gelecek. Dolayısıyla sizler ve öğretmen arkadaşlarımız bakanlığımızın başarıya ulaşmasında ve ulaşamamasındaki en önemli hatta tek faktörsünüz. Sizin başarılı olduğunuz oranda biz başarılıyız. Siz katkı sunduğunuz sürece bizim başarılı olma şansımız var.” İfadelerini kullandı.

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞIMIZ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KAMU KURULUŞU

İl Milli Eğitim Müdürü Altınsoy ise, “Milli Eğitim Bakanlığımız Türkiye’nin en büyük kamu kuruluşu. Bakanlığımızın bana göre en önemli genel müdürlüklerinden birisi de Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’dür. O meşhur ifadeyi hepiniz biliyorsunuz; ‘Bir yıl sonrasını düşünüyorsan tohum ek, on yıl sonrasını düşünüyorsan ağaç dik, yüz yıl sonrasını düşünüyorsan insana yatırım yap.’ İşte Milli Eğitim Bakanlığında insana yatırım yapılan, en önemli hamurun yoğurulduğu eğiticilerin eğitimini veren bölüm; Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’dür” dedi.

Konuşmaların ardından okul müdürlerinin sorularını yanıtlayan Aktekin, daha sonra okul müdürleri ile öğretmen yetiştirme ve geliştirme sürecine yönelik fikir alışverişinde bulundu. Programın sonunda Milli Eğitim Müdürü Mustafa Altınsoy, Aytekin’e Osmanlı Motifleri ile bezenmiş Sivas hatırası duvar saati hediye etti.