MEHMET TIRPAN

Vali Salih Ayhan, 70 bin öğrencinin eğitime başladığını, velilerin çocuklarını rahatlıkla okullara gönderebileceğini, gerekli tedbirlerin alındığını söyledi.

Okulların sokaklardan, park ve bahçelerden daha güvenli ve hijyenik olduğuna dikkat çeken Vali Salih Ayhan, “150 bin öğrencimizin 70 bini okula başladı. 6-7 aydır eğitimden kopuk olan çocukları tekrar adapte etmek kolay değil. Çocukların adapte olmalarını sağlamak için de zamana ihtiyaç var. Tedbiri elden bırakmayacağız. Okullarımız çok güvenli. Tedirgin olacak bir durum söz konusu değil” dedi.

Sınıflarda seyreltilmiş şekilde eğitim verildiğini aktaran Vali Ayhan, “Biz İddia ediyoruz evlerimizdeki hijyen nasılsa okullarımızdaki hijyen evlerimizdekinden daha fazla. Bu konuda çok hassasiyet gösterdik. Sınıflarda alınan tedbirler en üst düzeyde. Dezenfektanlar okulun her bölgesinde var. Lavabolar pırıl pırıl. Öğretmen ve velilerin hassasiyeti de oldukça iyi. Okullarımız pırıl pırıl. Velilerimiz çocuklarını gönül rahatlığı ile okullara gönderebilirler. Uzaktan eğitim nedeniyle önümüzdeki günlerde sosyal sorunların ortaya çıkacağını ön görüyoruz. Şimdi tabletler dağıtıyoruz ancak 4-5 yıl sonra çocuklarımızda çok ciddi bir dijital bağımlılık olabilir. Çocuklarımız evde obezite olabilirler. Hareketsiz kalıyorlar ve arkadaşları ile bir arada olamıyorlar. Uzaktan eğitim aslında bir eğitim değildir. Uzaktan eğitim sadece bir araçtır. Sadece çocuklara bilgi aktarımı yapılıyor. Eğitimde değildir öğretimdir. Eğitim başka öğretim başka. Eğitimde aslolan yüz yüze çocuğun öğretmenle geçirdiği zamandır. Biz burada dirayetli bir şekilde okulların tamamının açılmasını arzu ediyoruz. Gönül rahatlığı ile velilere çocuklarını okullara göndermelerini tavsiye ediyorum. Her türlü hazırlığı yaptık. Bu süreçte eğitimde fırsat eşitsizliği de ortaya çıkabiliyor. Bizim fiber altyapımız her bölgede yok.  15 bin çocuk taşımalı olarak köylerden merkeze eğitim görmeye geliyordu. Salgından dolayı okullar kapandı ve internet üzerinden çocuklara bilgi verilmeye başlandı. İnternet olan bölgelerdeki çocuklar birşeyler öğrendi ancak internet olmayan bölgelerdeki çocuklar eğitimden oldukça uzak kaldı” ifadelerini kullandı.