Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü İstatistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necati Alp Erilli, 10 bin kişilik yurdun faaliyet göstermesinin ardından öğrencinin şehre ilgisinin azaldığını aynı zamanda Sivas’ı tercih eden öğrenci sayısında da düşüş yaşandığını söyledi.

MEHMET TIRPAN

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonometri Bölümü İstatistik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necati Alp Erilli, Cumhuriyet Üniversitesi Öğrencilerinin Sivas’a katkıları hakkında yaptığı araştırmalar hakkında bilgiler verdi.

Öğrencilerin şehre katkısını ortaya çıkarmak adına 2014 ve 2017 yıllarında iki anket çalışmaları yaptıklarını aktaran Doç. Dr. Erilli, “Bu iki çalışmanın özelliği anket yoluyla öğrecilerin harcama kalemleri test etmeye çalıştık. 2014 yılında yaptığımız çalışmada 48.827 kişilik cumhuriyet üniversitesinde anket sonucunda 309 milyon 703 binliralık toplam harcama olduğunu hesapladık. 2017 yılında yaptığımız çalışamada ise bu sefer sivas cumhuriyet üniversitesinin öğrenci nüfusu 56.317 öğrencilerin 1 yıllık harcamaları ise 479 milyon 743 bin 343 lira olduğunu belirledik.bu harcamalar hem merkez kampüslerde yapıldı, hem de ilçelerde ki kampüslerde yapıldı” dedi.

Öğrencilerin beslenme harcamaları, aylık barınma, giyim, ulaşım, sosyal aktivite, haberleşme ve diğer harcamalar olarak hepsini bir bütün olarak hesapladıklarının altını çizen Erilli, “10 bin kişilik yurtların ardından öğrencilerin merkezdeki harcamalarının azaldığını söyleyebiliriz. Sivas’ın merkezinde üç büyük yurt kapandı bu görünen birde ara sokalarda görünmeyen yurtlar var kapananlar. Beslenme harcaması son 2 – 3 yılda üniversite içerisinde inanılmaz bir cafe kültürünü gelişti. Şehire artık eskisi gibi gidilmiyor. Artık öğrenciler kampüste bulamadıkları şeyler için şehir merkezine gidiyorlar. Yani burada esnafın serzenişte bulunması çok normal. Ancak olayın birde öğrenci boyutundan da bakarsak öğrenci kendince haklı. Çünkü düşük geliri olan öğrencilerimiz var köyden gelen öğrencilerimizde var, Uzak yerlerden gelen öğrencilerimiz var. Yani iki tarafta kendince haklı. 10 bin kişilik yurdun yapımının ardından öğrenciler Sivas’tan koptu. Çünkü bir kere barınma harcamaları düştü. 2019’da ki tahmini veri 2020’de bunu çok net göreceğimizi garanti ediyorum ama en basit bir örnek vereyim size 2014 yılında en fazla harcama 212 lirayla barınmadaymış, 2017’de 226 lira şimdi doğal olarak bunların çoğu yurda geçince azalmaya başlayacak” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİ SAYIMIZDA DA AZALMA VAR “

Sivas’ta 2017’de 56 bin öğrenci olduğunu ancal öğrenci sayısında da düşüş yaşandığını aktaran Erilli, “Öğrenci sayımız şuan 51 bin civarında. 51 bin geçmiş yıllara göre kıyaslanırsa çok düşük bir rakam. Peki öğrenci sayısındaki bu düşüş neye bağlı çünkü ilimizde bir çok bölüm azalmaya başladı. Öğrenci gelmemeye başladı. Bunların da birçok sebebi var. Türkiye’de 207 üniversite var. Bunun yaklaşık 190 tanesinde iktisadi ve idari bilimler fakültesi var özellikle istanbul’da bir sürü özel üniversite var. Üç tane üniversite açık öğretim açmış. Siz istanbul’da yaşıyorsunuz Sivas’a öğrenci olarak gelirmisiniz?. Sivas’a gelseniz bile kabaca yıllık 20 – 25 bin liralık bir masrafınız var. İyi de İstanbul’da özel üniversitelerin yıllık ücretleri 25-30 bin lira, niye insanlar oğlunu veya kızını dizinin dibinde okutmak istemesin ki. Şartlar bu şekilde olunca da öğreci sayısı ister istemez düşmeye başlıyor” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.