MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Halk Partisi Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Tarım Kredi kooperatiflerinin çiftçilerin ortaklığı ile kurulduğunu ancak Tarım Kredi Kooperatiflerinin özel şirket gibi hareket ettiğini söyledi.

Piyasada faiz oranları yüzde 15 iken Tarım Kredi kooperatiflerinde çiftçilere yüzde 40’a yakın faizlerin yansıtıldığını iddia eden Karasu, “Kooperatifler çiftçinin ortağı ve kuruluşu olmaktan çıkmış birilerine hizmet eden, kar amacı güden kurumlar haline gelmiş. Eskiden çiftçinin dostu olan ofislerden şimdi ses yok. Piyasayı dengelemesi gereken ofisler çiftçilerden ürün almıyor” dedi.

Patates üreticilerinin de bu yıl oldukça zora girdiğini vurgulayan Milletvekili Karasu, “Tarlada üretilen patatesin maliyeti şuanda yaklaşık 1 TL. Patatesin fiyatı tarlada 65 kuruşa kadar düşmüş durumda. Bu durum AKP iktidarının ön görüsüz tarım politikaları sayesinde. Bir senede patates fiyatları 7 TL’ye kadar çıkabiliyor. Diğer sene fiyat diplerde. Örneğin geçen sene patates para edince bu sene herkes patates ekmeye uğraş gösteriyor. Patates ekimi de çok olunca fiyat düşüyor çiftçi zarar ediyor. Sevletin kurumları ve kooperatifler düzgün çalışsa piyasa dengelenir. Çiftçiler desteklenir. Yine çiftçilerin elinde kalan mahsuller alınır. Bu ülkenin ne kadar patatese ihtiyacı varsa o kadar ekim yapılmalı. Daha doğrusu her yıl hangi ürüne ne kadar ihtiyaç olursa planlama yapılarak ekimler yaptırılmalı. Bu sene domates fiyatları dibe vurdu saman fiyatları aldı başını gitti. Saman fiyatları yükseldikçe besici saman bulamayacak veya alamayacak hayvanını kestirmek zorunda kalacak. Saman sezonunda ilimizden onlarca besici aradı ki saman bulamıyoruz diye. Samanları birileri stoklamış satmıyor. Saman alması gereken vatandaşta saman alamıyor. Durum böyle olunca da besici hayvanını kestirecek ilerleyen günlerde de et fiyatları tavan yapacak. Sonrada yeniden et ithalatı yapılacak. Doğru planlama yapmadığımız sürece hem vatanadaş hemde çiftçi mağdur olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.