SEYİT ÖMER YILDIZ

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2021 Yılı çağrısına müzik alanında hazırladıkları dosyanın Türkiye’de en başarılı ilk iki dosya arasına girdiğini, dosyanın UNESCO Türkiye Milli Komisyonu desteği ile Paris’e gitmeye hak kazandığını söyledi.

Aşıklar ve Ozanlar şehri olan Sivas’ın uluslararası tescili ve müzik alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girmesi adına hazırlanan kapsamlı dosyayı Mayıs ayında Ankara’ya sunduklarını hatırlatan Başkan Bilgin, “Şuan UNESCO Türkiye Komisyonu’nun destek yazısını almayı hak eden ilk iki şehir arasına girmiş olmanın sevincini ve haklı gururunu yaşıyoruz. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network), UNESCO tarafından 2004 yılında oluşturulmuş olup çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişimdir” dedi.

Başvuru sürecinde yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgiler veren Bilgin, “Sivas’ın özgün kültürel özelliklerini müzik üzerinden sunmak adına müzik alanında dosya hazırlamaya karar verdik. Sivas Belediyesi ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ortaklığında uzman bir çalışma grubu oluşturduk. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, TRT, MESAM, MÜYABİR, ilgili kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarının desteği ve katılımı ile bir danışma kurulu oluşturduk. Dosyamızı katılımcı bir süreçle, şehrin tüm seslerini dinleyerek, danışarak ve fikir birliğine vararak oluşturduk.  Uluslararası bağlantılar oluşturduk. Türkçe ve İngilizce seminerler organize ettik.  Kurumsal kimlik çalışması kapsamında güçlü bir logo tasarladık. İngilizce Sivas Müzik Şehri yazısının ifade edildiği logo, 1985 yılında Türkiye’den UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan ilk eser olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası cennet kapısındaki bir figürden esinlenerek oluşturulmuş, Sivas’taki müzik kültürünün gelenekten geleceğe giden evrensel ve sonsuz hikayesini temsil etmektedir. Yine kurumsal kimlik ve markalaşma sürecinde Sivas’ta ilk olarak müzik alanında Türkçe-İngilizce bir web sitesi oluşturduk. Musicsivas.comportalında Sivas’ın genel tanıtımı, müzik alanındaki güçlü yönleri, etkinlikleri ve haberleri yer almaktadır. Sivas Belediyesi ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından yönetilmektedir. Müzik ve kültür endüstrisi üzerine güçlü bir 4 yıllık eylem planı hazırladık” ifadelerini kullandı.