MELTEM DUMAN

Yaz aylarında hareketlilik yaşayan çeyizciler şimdilerde durgunluk yaşıyor.

Kış aylarına girilmesi ve ekonomik koşullar nedeni ile sıkıntı yaşayan işletmeler dört gözle yaz aylarının geri gelmesini bekliyor. Mevcut durumda geçinmenin çok fazla zorlaştığını dile getiren Çeyiz işletmecileri, “Pandemiden bu zamana işlerimiz şükür düzeldi. Fakat bu seferde piyasalardaki dalgalanmalar işlerimize olumsuz yansıdı ve araya kış girdi. Çeyiz malzemeleri almak şimdilerde vatandaşlara lüks geliyor” dedi.

İnsanları geçim telaşının sardığının altını çizen İşletmeciler, “Geçinmek şuanda gerçekten çok fazla zorlaştı. Müşterimiz yok, şuanda çarşıda gezen insanların çoğu hava almak için dolaşıyor. Genel olarak insanlar alım gücü olmadığından dolayı alışveriş yapmıyorlar. Bizim sektörümüze yapılacak harcamaları fuzili olarak görüyorlar. 3 yıldır işletmiş olduğumuz mağazamız en kötü sezonunu geçirdi. Zaman zaman dükkanı kapatmayı düşündük. Parası olan kitlenin yatırım amaçlı çoğunlukla kuyumculara yöneliyor. Zor bir süreçten geçiyoruz. Bu nedenle  önümüzü göremediğimiz için gereksiz harcamalardan da kaçıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İNTERNET ALIŞVERİŞLERİ GELENEKSEL ÇEYİZCİLERİ BİTİRDİ”

Pandemi sürecinde kapalı kalan vatandaşların internet üzerinden alışverişe alıştıklarını, buna bağlı olarak da kendi bir çok sektörün bu durumdan olumsuz etkilendiğinin altını çizen işletmeciler, “İnsanlar internet de deli gibi alışveriş yapıyor. Salgın sürecinde kısıtlamalarla karşı karşıya kalan vatandaşlar sürekli online alışveriş yaptı ve bu durum insanlarda alışkanlık haline geldi. Durum böyle olunca da yerel esnaflar sıkıntıya girdi” dedi.

“MECBUREN VERESİYE SATIŞLAR YAPIYORUZ”

Kış ayının gelmesiyle siftah yapmadığı günlerin olduğunu belirten Çeyiz işletmecileri, “Yastık, yorgan, battaniye, nevresim takımları, bornoz setleri, yatak örtüleri, çeyiz setleri, bohça takımları, kına, cenaze, mevlit malzemelerimiz dükkanımızda mevcut ancak insanlarda alım gücü yok denecek kadar az. Bizde mecburiyetten veresiye üsulü satışlarda yapıyoruz. Kumaş fiyatlarındaki yüzde 100 artış bizi baya zorladı. Örneğin 250 TL’ye sattığımız nevresimi şuan 400 satıyoruz. Genel manada satışlarımızda yüzde 35 zam yaptık. Müşteriye çok yansıtmamaya çalıştık. Fakat yine de işlerimiz durgun” ifadelerini kullandı.