MELTEM DUMAN

2 yıla yakın süredir ki Dünya’yı kavuran hastalık olan Covid 19 salgını ile mücadele sürmeye devam ediyor. İlimizde vaka sayılarının artması ve önlemlerin azalmasının ardından vatandaşlar bilinçsizce maske, mesafe kurallarını ihlal etmeye devam ediyor.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan 37. Bölge Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, covidle mücadele sürecinde maddi manevi kayıpların olduğunu vurgulayarak aşının muhakkak yapılması gerektiğini belirtti.

Bu süreçten kurtulmanın tek yolunun aşı olduğunu vurgulayan Başkan Bahadır Eren, “Bu süreçten kurtulmanın en etkili yolu aşı olmaktan geçiyor. Şuanda mevcut durumda tedavi bazlı koruyucu anlamında sadece aşılar var. Aşımızı yaptırmadığımız sürece bu salgından kurtulamayacağız gibi gözüküyor” dedi.

Ülkemizde 2 çeşit aşı olduğunu belirten Başkan Eren, “Ülkemizde salgından kurtulmak için vatandaşlara Sinovac ve Biontech.aşısı yapılıyor. Çin’in geliştirdiği Sinovac aşısı bizim önceki yıllarda eczanelerimiz de eski klasik yöntem aşı metoduyla yapılan bir aşı. Almanya’nın ürettiği Biontech  aşısı ise daha yeni teknoloji olarak tabir edilebilen, MRNA teknolojisiyle üretilen bir aşı. Bazı hastalarımızdan bize hangi aşıyı olmaları konusunda danışıyor. Bizlerde vatandaşlara hangisi olursa olsun aşı yaptırmalarını tavsiye ediyoruz. Biontech ve Sinovac’ın da kendilerine göre artı eksileri var. Şuanda ülkemizde Biontech aşısı çok daha aktif ve fazla durumda. Biontech aşısı olan bazı hastalarımızda çok nadirde olsa ateş, kolda ağrı şeklinde yan etkiler oluştu. Bunun da çözümü çok basit parol olarak tabir ettiğimiz parisetomol etkenli ilaçlar bu ağrıyı baskılayabiliyor. Bunun dışında çok ciddi yan etkili alerjik reaksiyonlarla hiç karşılaşmadık. Alerji geçmişi olan hastaların aşıları hastanelerde yapılıyor. Şayet alerji olursa da aşıdan değil kendi bünyesinden kaynaklı oluyor” ifadelerini kullandı.

Son olarak Başkan Eren, sosyal medyada aşı karşıtlığıyla ilgili yanlış yönlendirmeler olduğunu, bu durumun birçok vatandaşın aşı konusunda tereddüt yaşamasına neden olduğunu bu tür paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini sözlerini ekledi.