SÜMEYRA DENİZ

Evlendirme yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sivas’ta da İl müftülüğünde il müftülüğü çalışanlarına ve ilçe müftülerine İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdiresi Ümmügülsüm Arık tarafından verilen eğitim Sivas Müftülüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi. Eğitime İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, Müftü Yardımcıları ve İlçe Müftüleri katıldı. Sivas İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, “Yetki verildi dolayısı ile su an itibariyle nikâh kıyma yetkisi il ve ilçe müftülüklerine ama şu an itibariyle sadece il ve ilçe müftülerine verildi müftülerin dışında herhangi bir yetki söz konusu değil” dedi.

Eğitim öncesi konuşma yapan Balkan, “ Malumunuz epeyce uzun bir zamandan bu yana zaman zaman da tartışmalara sebep olsa da hükumetimizin çıkardığı bir kanunla geçtiğimiz günlerde resmiyete dökülmüş oldu. Nikâh kıyma yetkisi olan devlet memurlarında ve görevlilerin arasına il ve ilçe müftülükleri de bu şekilde dâhil edilmiş oldu. Hayırlı olur inşallah hepimiz için güzel bir süreç olacağını düşünüyorum bizim açımızdan da biraz heyecan verici. Tabii şimdi bunun ne şekilde nasıl yapılacağı konusu da bugün inşallah nüfus müdiremiz bu konu da bize bilgi verecekler bizde bu bilgileri alarak uygulamaya başlamış olacağız” şeklinde konuştu.

İlçelerde de ilçe nüfus müdürlükleri tarafından seminerler yapılacağını belirten Balkan, “ Bugün itibariyle biz de ilimizde ben olmak üzere müftü yardımcılarımız ve dairemizde ki şube müdürlerimizle beraber seminerlere katılacağız.  Biz tabii ki medeni nikâh kıyacağız ama çok ufak eklemelerle aslında bu nikâh dini nikâhı da kapsayabilecek duruma da gelir muhtemelen de dini nikâhla resmi nikah birlikte olmuş olur. Bunun haricinde ayrı bir dini nikâha ihtiyaç olacağını düşünmüyorum o ufak şartları da oluşturup nikâh esnasında orada uyguladığımızda” ifadelerine yer verdi.

Eğitimi veren Ümmügülsüm Arık ise evlendirme yönetmeliği, dayandığı kanunlar ve uygulama ile ilgili bilgiler verdi.