MEHMET TIRPAN

37. Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Bahadır Eren, muayene ücretlerinin eczaneler tarafından alınması ve eşdeğer ilaç bandının yüzde 10’dan yüzde 5’e çekilmesinden dolayı zaman zaman hasta yakınları ile sorun yaşadıklarını söyledi.

Muayene ücretlerinin tahsilinin eczaneler tarafından yapılmaması için sürekli girişimlerde bulunduklarını aktaran Başken Eren, “Hasta ve hasta yakınları ile para konusunda sorun yaşamak istemiyoruz. Bu süreden beridir de bu konuyla ilgili çok yol alamıyoruz. Bizimle alakası olmayan bir ücreti vatandaştan mecburen tahsil etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

Bu konuda mücadele vermeye devam edeceklerinin altını çizen Eren, “Muayene ücretlerini devlet eczanelerden direk kesiyor. Biz muayene ücretlerini ister hastadan alalım veya almayalım durum değişmiyor. Bu sistemi dolayısıyla kabul etmiyoruz. Bu konuda çok görüşmeler yapıldı ama mesafe kat edemedik. Muayene ücretleri 2005-2006 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu serbest eczanelerden ilaç almaya başladığı süre itibari ile vardı. Ancak o zaman ki rakamlar ile 75 kuruş gibi idi. Bu ücret eczacılardan tahsil edilmiyordu. Muayene paralarının tahsilini yapmak için Devlet hastanelerde personel istihdam edemediği için muayene ücretlerinin tahsili Eczanelerin üzerine kaldı. İlk başlarda bu tahsilatın eczaneler tarafından yapılmaması gerektiğini, para için hastalarla karşı karşıya gelmek istemediğimizi bildirdik. Ama başarılı olmadık. 2009 yılından itibari de zaten muayene rakamları çok arttı.  Şuanda bir hastamız Devlet hastanesine gittiğinde 6 TL muayene ücreti ödemek zorunda. Eğer hastanın 4 tane ilacı varsa muayene parasının üzerine 4 TL’de reçete başı para veriyor. Bu meblağ kişinin TC’sine kayıtlı oluyor. Bir hasta gidip muayenesini oldu ancak ilaç almadı. Aynı hasta aradan geçen 1 haftanın sonunda başka bir servise gidip muayene olduğunda ve reçeteli ilaç almak istediğinde bu sefer iki muayene ücretini birlikte almak zorunda kalıyoruz. Muayene ücreti ödenmezse hiçbir şekilde silinmiyor. Devlet Hastaneleri 6+3. Araştırma hastaneleri 7+3. Üniversite Hastaneleri için de 8+3. Bu ücret ilaç kalemine göre de değişiyor. Bununla beraber raporlu olmamak kaydı ile çalışan hastalarımız yüzde 20 katılım payı veriyorlar. Emekli hastalar ise yüzde 10 katılım payı veriyor. Emekli vatandaşların katılım payı ve muayene ücretleri kendi maaşından kesiliyor” ifadelerini kullandı.

Hastalarla eşdeğer ilaçların farkı noktasında da sıkıntı yaşamaya başladıklarını aktaran Başkan Eren, “Hastalarımızla para konusunda çok sık karşı karşıya kaldığımız noktalardan bir tanesi de ilaç fiyat farkları. Devlet birbiri içerisinde ucuz olan fiyatın ödemesini yapıyor. Buradaki eşdeğer bandımız yüzde 10’du. 16 Eylül’de eşdeğer bandı yüzde 5’e çekildi. Hal böyle olunca hastaların vermiş olduğu ücret arttı. Bu konuda hastalarla karşı karşıya geliyoruz” şeklinde konuştu.