Tarih ve Kültür şehri olan Sivasla ilgili başlattıkları Minia Sivas projesi hakında yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, “Minia Sivas projesi devam edecek. 6 eser tamamlandı. Tarihi 14 eserlerimiz ile ilgili de çalışmalar sürüyor. Bu proje Cumhuriyet Üniversitesine ayrı bir hava kattı” dedi.

MEHMET TIRPAN

Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi içerisinde yapılan Minia Sivas projesi hakkında bilgiler veren Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü prof. Dr. Alim Yıldız, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi eserlerden oluşan 6 eserin ortaya çıktığını söyledi.

Sivas’ta bulunan tarihi eserleri göletin bulunduğu alanda sergilediklerini aktaran Yıldız, “Minia Sivas projesi devam edecek. Sivas’ın eski surlarını yapıp içine Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserleri yerleştireceğiz. Kızılırmak ve Sivas’tan geçen köprülerinde minyatürlerini yapacağız. Sivas’ın tarihteki durumunu ortaya çıkaracağız” dedi.

O bölgenin adeta açık hava müzesi gibi olacağının altını çizen Rektör Alim Yıldız, “Gökmedrese, Atatürk ve Etnografya Müzesi, Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi, Çifte Minareli Medrese gibi eserlerin minyatürleri özenle yapılarak alana yerleştirildi. Geçici olarak gölet alanına koyduk ama nasip olursa 2020 yılında bu projeyle ilgili özel bir çalışma yapacağız. Sivas haritası içerisine Sivas’ın surlarını yaparak oluşturulan eserleri içerisine alacağız. Kızılırmak'ı ve Sivas'ın içerisinden geçen ırmakları da orada göstereceğiz. Böylece Sivas'ta bir açık hava müzesi meydana gelmiş olacak. Gelenekten geleceğe sloganıyla Sivas Meslek Yüksekokulu Müdürlüğümüzde yürütülen proje devam edecek. Toplam şu an 6 eser var ancak diğer eserlerin yapımı da devam ediyor. Bu eserler yapıldığı zaman 20 civarında eserimizi sergilemiş olacağız. Bu çalışma Cumhuriyet Üniversitesine de ayrı bir hava katacak. Sivas’a gelen misafirlerimiz bu alanı gezerek tarihi eserlerimiz hakkında daha detaylı bilgi öğrenebilecek” ifadelerini kullandı.