Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve ASELSAN Hassas Optik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Yıldırım silah milli ise merceği de milli olmalıdır. Türkiye’de milli dürbünü üretecek tek fabrika da Sivas’taki fabrikamızdır. Buna talibiz” dedi.

Vali Davut Gül ve belediye başkanı Sami Aydın ASELSAN Hassas Optik Tesisi’ni gezerek bilgi aldı.

Yapılan incelemenin ardından açıklama  yapan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve ASELSAN Hassas Optik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Osman Yıldırım fabrikaları hakkında bilgiler vererek, “Burayı 28 Mayıs’ta açtık. Kızılötesi, gece görüşü ve hangi cins olursa olsun mercek üretebilecek kapasitede bir yer. Merceğin diğer mekanik tesisleri ile beraber tüm silahlara dürbün üretebiliyor. Biz şuan da üç vardiya ile çalışıyoruz. 98 tane nitelikli çalışanımız var. Çalışanlarımızın hepsini burada en ufak bir torpil yapmadan seçtik, sadece bir tane kıstas koyduk, önce Sivas doğumlu yoksa Sivas Cumhuriyet Üniversitesi mezunu olmasını istedik. Personellerimizi aldıktan sonra Ankara’da bir yıl altı ay Aselsan’da hepsi eğitim gördü. Şuanda burada üretimi yapıyoruz” dedi.

TÜFEK MİLLİ İSE MERCEĞİ DE MİLLİ OLMALI

Ürettikleri mecekleri Finlandiya’ya gönderdiklerini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: “Daha sonra Ürdün’e göndereceğiz. Ama bizim asıl bir amacımız var. Milli tüfeğimizin dürbününü burada yapmak istiyoruz. Milli dürbünümüzü Türkiye’de yapabilecek tek milli fabrika burasıdır. Silah milli ise merceğinin de milli olması lazım. Ona talibiz. Biz onu Sivas’ta yapmaya başladığımızda yan sanayiye üç dört tane daha fabrika kurulacağını ve kurmak içinde öncülük edeceğimizi basın ve sizin huzurunuzda söylüyorum. Çünkü biz bu fabrikayı buraya kurduk. Aselsa’nın bilgisini ve alt yapısını aldık. Böyle çok güzel uluslararası fabrika oldu. Bizde bu bilgimizi mal alım garantisi ile diğer yatırımcılara sunmak istiyoruz. Onun içinde bu fabrikanın iş alması lazım. İşte sorun yok ama bizim asıl talebimiz milli silahın milli dürbününü burada yapmak. Onu yapabilecek kapasitedeyiz. Başka da Türkiye’de bunu yapabilecek, bunları yapan mili hiçbir fabrika yok. Bizim amacımız Cumhuriyet Üniversitesi ile beraber oradaki ARGE merkezimiz ile birlikte çalıştırarak burada iyi bir kümelenme yapmak, 10-20 sene sonra savunma sanayi mercek deyince Sivas ‘ın dünyada akla gelebilecek bir yer olmasını istiyoruz.”

YERLİ PİYADE TÜFEĞİNİN MERCEĞİNİN DE BURADA YAPILMASI EN BÜYÜK İSTEĞİMİZ

Sayın Cumhurbaşkanımızın her konuşmasında 2023 için savunma sanayinin yüzde yüz millileşmesi, Türkiye’nin yüzde yüz kendisine yetmesi ile ilgili hedefinin olduğunu söyleye vali Davut Gül ise; “Türkiye’nin böyle bir vizyonu var. Tabi bu millileşmenin yolu Sivas’tan geçer, Kayseri’den geçer, Konya’dan geçer, Denizli’den geçer. Sivas’ın buna hazır olduğunu görmek, Sivas’taki yatırımcıların şimdiden bunun alt yapısını hazırladıklarını görmek bizi çok mutlu etti. Bende Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız gibi buna inanıyorum. Bu fabrikanın diğer yan sanayilerle birlikte burada bir kümeleşme oluşturacağından eminim ve buna inanıyorum. Hem mevcut fabrikanın işleyişinde bunu görüyoruz. Kalite olarak, disiplin anlamında, ürettiği ürün anlamında… Sadece yerli değil aynı zamanda ihracata da mal sattığından bunu görebiliyoruz. Bunun giderek artacağından da eminiz. Yerli piyade tüfeğinin merceğinin de burada yapılması bizim de en büyük isteğimiz ve beklentimiz. Burası çok güzel bir tesis. Buna vesile olan başta sayın bakanımız olmak üzere sayın başbakanımız, sayın cumhurbaşkanımıza da ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Gurur duyarak gezdik” ifadelerini kullandı.

Ayrıca son günlerin başlığı olan döviz bozdurma konusuna ilişkin de konuşan vali Gül şunları kaydetti: “Döviz ile ilgili ülkemizin her tarafında bir kampanya var. Olabildiğince yerli paranın kullanılması. Bu sadece dövizin bozdurulup, Türk parası almak ile olmuyor. Bizim ihracatımızı kısmamız da buna bir katkı sağlıyor. Dolayısı ile de burada yapacağımız üretim, ihracatın artması, ithalatın kısılması bu anlamda bizim yerli paramızı Türk lirasını da güçlendirmiş olur. Bir de öyle değerlendirmek lazım”dedi.