Koyun yününün ısı yalıtım malzemesi olarak kullanılacağını aktaran Vali Ayhan, “Bölgedeki koyun yetiştiricileri için zaruri bir uygulama olan, ancak maliyetini kurtarmayan koyun kırkımı bir külfet olmaktan çıkıp, karlı bir aktiviteye dönüşecek. Yapağının değerlendirilmesi ile koyunculuktaki karlılık artacak, milli servetin heba olması önlenecek, ülkemiz hayvancılığına yeni bir nefes kazandırılacaktır” dedi.

SEYİT ÖMER YILDIZ

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Orta Anadolu Kalkınma Ajansı işbirliği ile gerçekleştirilen fizibilitesi onaylanan “Yerli ve Milli Koyunculukta Alternatif Nefesimiz Yapağımız projesi” fizibilite raporu sonuç ve tanıtım programı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Vali Salih Ayhan; “Proje, Oran Kalkınma Ajansına 2018 yılı Fizibilite Destek Programı kapsamında sunulmuştur. Bugün fizibilitesi onaylanan ve fizibıl çıkan projemizin, asıl amacı; koyun yününün etkin bir şekilde değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması için ilimizde bir tesis kurulmasıdır. Değerlendirilecek ürün olan koyun yününden elde edilecek ürünler:  Doğal Isı/Ses İzolasyon Şiltesi, Ham Lanolin, Peletlenmiş organik gübredir”dedi.

 Proje kapsamındaki hedeflerden bahseden Vali Ayhan; “ Sivas ve çevre illerdeki koyunlardan elde edilen yapağının değerlendirilememesi nedeniyle ciddi ölçüde kaynak israfı söz konusudur. Bu projenin hayata geçirilmesi ile bölgedeki koyun yetiştiricileri için zaruri bir uygulama olan, ancak maliyetini kurtarmayan koyun kırkımı bir külfet olmaktan çıkıp, karlı bir aktiviteye dönüşecek. Yapağının değerlendirilmesi ile koyunculuktaki karlılık artacak, milli servetin heba olması önlenecek, ülkemiz hayvancılığına yeni bir nefes kazandırılacaktır. Bu yatırımın yapılması ile bölgede ilave istihdam ve yeni ekonomik faaliyetler ortaya çıkacaktır. Yapağının kırkımı, toplanması, taşınması, üretim, depolama, satış, nakliye, montaj, kalite kontrolü, özel taleplere yönelik üretim, sürekli Ar-Ge faaliyetleri gibi alanlarda işgücüne ihtiyaç doğacaktır.  Bu ihtiyaç, beraberinde önemli ölçüde ilave istihdama yol açacaktır. Bu yatırım, bölge ekonomisine önemli canlılık kazandıracaktır. Bölgede ve ülkemizde üretilen yapağının yüksek katma değerli ürüne dönüştürülmesine yönelik bir iyi uygulama örneği oluşturulacak, bu doğrultuda koyunlardan elde edilen yapağının ekonomiye etkin biçimde kazandırılması için Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri ortaya çıkacaktır. Yeni tesis ve teknolojiler bölgeye kazandırılmış olacaktır. Yerel kaynaklardan, doğal, sağlıklı, üstün vasıflı, düşük maliyetli, geri dönüşümlü kıymetli bir yalıtım malzemesi üretilecektir. Ülkemizde ilk defa endüstriyel ham lanolin imalatı gerçekleştirilecektir. Üstün vasıflı ve tamamen yerli kaynaklardan doğal peletlenmiş organik gübre üretilecektir. Ülke çapında benzer işletmelerin kurulmasına örnek teşkil edecek değerli tesisler ve imalatlar ortaya konulacaktır” şeklinde konuştu.

“PROJE HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİ NOKTASINDA ÇOK ÖNEMLİ”

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise; “ Proje hayvancılığın gelişmesi noktasında çok çok önemli, insanların koyunculuk yapması noktasında önemli bir unsur oluşturacaktır. Ayrıca sıfır atık noktasında da önemli bugün çevre kirliliği gelişen sanayi ve teknoloji ile birlikte en önemli sorunumuz, sıfır atık kapsamında da etkili ve verimli bir proje bu açından da hayata geçmesi önem arz ediyor. Son yıllarda yapılan yatırımlarla birlikte ilimiz tarım ve hayvancılık alanında önemli bir noktaya geldi. Sulanabilir arazilerin artması, hayvancılığın artması, ürün çeşitliliğinin artması ile birlikte farklı bir noktaya geldik. İnşallah bu gibi projelerimizle hep birlikte el ele vererek bu tür projelerin hayata geçirilmesi için anlayışa sahip “dedi.

“PROJEMİZ İNŞALLAH DİĞER İLLERDE DE ÖRNEK TEŞKİL EDECEK”

Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ise; “ Bizler köylerimizde koyunlardan elde edilen yapağıların derelere atıldığını gördük, 1 lira bile etmediğini öğrendik ve bu konuda neler yapabiliriz diye düşündük. Yapağının değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması noktasında 1 yıl önce bir çalışma yaptık ve bir  proje hazırladık. Tabi bir projenin uygulanabilmesi için fizibil olması gerekiyor ve fizibilite raporunuda Oran Kalkınam Ajansına sunumunu bir yıl önce yaptık ve değerlendirme sonrasında projemizin fizibil olduğu anlaşılmıştır. Asıl amacımız ilimize bu tesisi kazandırmak. Eskiden yün altın kıymetinde idi bugün çiftçilerimizin koyunlardan elde ettiği yapağılar çöpe atılmakta ve aynı zamanda milli kaynaklarımızın heba olmasına neden olmaktadır. Bu proje ile koyun yapağından izolasyon malzemesi ve doğal gübre elde edilmesi ve daha kaliteli yünlerin ise sanayimize kazandırmak için çalışacağız. Projemiz inşallah diğer illerde de örnek teşkil edecektir”dedi.

Toplantıda son olarak ise Selçuk Üniversitesi Öğretim üyesi Doç.Dr. Esad Sami Polat tarafından sunum gerçekleştirildi.