MELTEM DUMAN

Cumhuriyetin temellerinin atıldığı kentte Sivas Kongresinin 102. Yıldönümü anma etkinlikleri gerçekleştirildi. Kutlama programına TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Serdar Çam ve TKK Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin, Sivas Milletvekilleri, Kurum Müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

4 Eylül Sivas Kongresi'nin 102. Yıl etkinlikleri kapsamında ilk olarak Atatürk anıtına çelenk sunuldu. Daha sonra 102 yıl önce yapılan Sivas Kongresi temsili olarak canlandırıldı. Daha sonra katılımcılar Atatürk ve Kongre Müzesinin bahçesinde kurulan sahnede günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Günün anlam ve önemine değinen programı da konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Dünyaya, Türk milletinin manda ve himayeyi kabul etmeyeceğinin haykırıldığı Sivas Kongresinin 102. Yıldönümünü kutluyoruz. Millî Mücadele bir silahlı çatışmadan ibaret değildir. Asıl büyük mücadele, başlangıçta, işgal tehdidi karşısında hangi yolun doğru ve şerefli olduğu hususundaki tartışmalarda ortaya çıkmıştır. 102 yıl evvel Sivas’ta toplanan kongrede temel meselelerden birisi, Amerikan manda ve himayesinin reddi olmuştur. Sivas’ta kesin bir dille red ve ilan edilen, mahkum edilen mandacılık, geçtiğimiz yüzyıl içinde de, rafine edilmiş inceltilmiş şekilleriyle, zaman zaman karşımıza çıkabilmiştir. Millete ve millet iradesine itimadında zaaf olanlar, darbeci ve vesayetçi anlayışlarla “manda ve himaye” taleplerini ortaya koymuşlardır. Millete tepeden bakan, milleti küçümseyen, millet iradesine karşı vatan toprakları dışından destekler elde etmeye çalışan her anlayış, Sivas’ta red ve mahkum edilen mandacılığın eserlerini zihninde ve kalbinde taşımaktadır. Sivas Kongresi’nde bir hatip kürsüye çıkarak, ‘Müstakil yaşamaya malî durumumuz müsait değildir, zirâ çok borcumuz vardır’ diyebilmiştir. Fakat, Kongre heyetinin kahir ekseriyeti, milletimizin asaletine yakışan bir şekilde, tereddütsüz olarak, bedeli ne olursa olsun tam bağımsızlık uğruna mücadele etmenin zaruretini benimsemiş ve dünyaya ilan etmiştir” ifadelerini kullandı.

“MİLLETİMİZİN GELECEĞİ ŞEHRİMİZDE ALINAN KARARLAR İLE KURTARILMIŞTIR”

Vali Salih Ayhan ise, “102 yıl evvel bugün direnişin ve dirilişin şehri Sivas’ımızda bu milletin istiklâli ve istikbâli için bir haykırış yükselmiştir.  Bu haykırış Mustafa Kemal Atatürk’ün “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.” sözüyle vücut bulmuş, milletimizin geleceği şehrimizde alınan kararlar ile kurtarılmıştır. Çift başlı kartalın Anadolu’ya gelip konduğu, Selçuklu’nun tahtını kurduğu, mazinin cesaret ve kahramanlıkla hamurunu yoğurduğu Sivas; Mustafa Kemal Paşa başta olmak üzere, kapısını çalan bu vatanseverleri 108 gün bağrına basmış, cesaretlerine güç vermiştir” dedi.

Sivas kongresinde alınan kararların tarihe altın harflerle işlendiğinin altını çizen Vali Ayhan, “Memleketin baştan sona bir ateş çemberiyle sarmalandığı o çetin günlerde, Sivas’ın gök kubbesinde çınlayan o ses; binlerce yıllık Türk devlet geleneğinin sesidir. Hürriyetinden vazgeçmemek için canından vazgeçen bu soylu milletin sesidir. Sivas milletimize dışarıdan saldırı için fırsat arayanlar ve içeriden onlara destek olanlara unutulmaz bir cevap vermiştir. Milletin inancı ve umudu olan çelikten irade; işgalcinin, işbirlikçinin, mandacının, himayecinin alayına birden “Ya istiklâl ya ölüm” diye haykırmıştır. Anadolu’nun kolaylıkla çiğnenip yutulacak bir lokma değil, buna yeltenenlerin gırtlağına takılacak demirden bir bilye olduğunu gösteren mert çıkış; bugün Türkiye’yi ileriye taşıyacak yol haritası ve pusula olmaya devam etmektedir. O mücadeleye gönül verenlerin alın teri, göz nuru ve temiz kanlarından bağımsız Türkiye Cumhuriyeti inşa edilmiştir. Kavgayı; karşımızda birleşen 72 buçuk milletin imkânı değil, bu mazlum ve asil milletin imanı kazanmıştır. 102 yıl önce bugün yanan ateş, günümüze dek sönmemiş; bundan sonra da sönmeyecektir. 102 yıl önce ecdadın gösterdiği cesaret, dik duruş ve mücadele azmi bugün bizlere ilham olmaktadır. Yine aynı azim, aynı duygu ve aynı ruhla, bu vatanın bölünmez bütünlüğünün devamı için bir ve beraber olmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle; Sivas Kongresi’nin 102. Yıldönümünde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Çanakkale Savaşı’nda, Kurtuluş Savaşı’nda ve nice eşsiz zaferlerde, terörle mücadelede, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünde, sınır ötesi operasyonlarda şehit düşen kahramanlarımızı rahmet, gazilerimizi ise minnetle yâd ediyorum” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

“ANADOLU TORPAKLARI TÜRK MİLLETİNİN VATANIDIR”

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de, “Sivas geçmişten bu yana bağımsızlığını, vatan severliğini iman ve inancını yitirmeyen ilk insanların şehridir. Sivas Selçuklu Devletine başkentlik yapmış, Osmanlı’nın en önemli sancaklarından birisi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin ise temellerinin atılmasına vesile olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Amasya genelgesinde imzası bulunan Paşalar, Anadolu’nun bir olduğu en iyi mahalli olduğu Sivas’ta milli bir kongrenin toplanmasına karar vermiştir. Alınan bu kararla birlikte şehrimiz 1919 tarihinden itibaren 108 gün boyunca milli mücadelenin Başkentliğini yürütmüştür. Sivas bu tarihi şartlarında sadece jeopolitik konumundan dolayı değil, Sivaslıların sağlam duruşuyla en iyi şehir olarak tercih edilmiştir. Sivas’ın vilayeti Anadolu olarak kurulmasına sebep olan özelliği milletimizin bekasını tehdit altında bulundurduğu zaman harekete geçmesidir. Bu sebepledir ki 1915 yılında Sivas lisesi mezun verememiştir. 4 Eylül Sivas Kongresi, kadını ve erkeği ile Anadolu’nun kurtuluşu için göstermiş olduğu destansı mücadelenin adıdır. 4 Eylül Anadolu topraklarının Türk milletinin vatanı olduğunu göstermektedir. Bu duygu ve düşüncelerle başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimiz ve gazilerimizi rahmet şükranla anıyoruz” ifadelerine yer verdi.