MELTEM DUMAN

Bin yıllık geleneğin son temsilcisi olan hasır yastık imalatçısı Abdurrahman Çiftçi, mesleğini yaşatmak için zor şartlarda çalıştığını söyledi.

Mesleğini gelecek nesillere aktarmak adına aradığı çırağı bulamadığını belirten 59 yaşındaki Adurrahman Çiftçi, “ Çocukluk döneminden beri hasır yastık yapımına ilgim vardı. Küçükken göl kenarında ot toplayarak babamla hasır yastık yapardık. Osmanlı geleneğini sürdürmek adına yaptığım bu işi 55 yıldır ki icra ediyorum. Ancak bu mesleği sürdürecek ve öğretecek çırak bulamıyorum” dedi.

Hasır yastıklara ilginin de her geçen gün azaldığını vurgulayan Çiftçi, “Yaz aylarında ilimize gurbetçilerin gelmesiyle satışlarımız hareketleniyor. Kış aylarına girilmeye başlamasıyla işlerimiz direk duruyor. Gaziantep’ten getirttiğim kilim ve halıları özenle yastık ve minderlere dönüştürüyoruz. Fakat son zamlar maalesef ki bizim sektörü de vurdu. Hammaddeyi pahalıya almamıza rağmen satışlarımıza pek yansıtamadık. Eskiden 50-55TL arası yaptığımız yastıkları şuan 70-75 TL civarında satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki günlerde hasır yastıklarında tarih olacağını sözlerine ekleyen Çiftçi, Osmanlı döneminden kalma şark köşelerinin önümüzdeki yıllarda tarih olacağını düşündüğünü de sözlerine ekledi.